„Ето колко е добро и колко угодно, да живеят братя в единомислие.“ (Псалом 133)

  За дейността на групата на Мария Майсторова

  Любезни Приятели, имам удоволствието да споделя с Вас отчета за дейността на групата на сестра Мария Майсторова, вдъхновена от импулса…

  Брой 1 на електронен вестник „Синархия“

  Братя и сестри, Пред вас е брой 1 на електронния вестник „Синархия“, издание на Просветния съвет на Бяло Братство –…

  Виртуална Синархия с Мария Майсторова

  Мили Приятели, Днес ви предлагаме още един, но много по-кратък разговор на Учителя с ръководителите на Братските групи, проведен на…

  ОБРЪЩЕНИЕ НА УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ по случай ВЕЛИКДЕН

  „Днес е денят на Възкресението! Ще ме запитате дали можете да възкръснете. Слънцето казва: „Можете!” Да няма плач, да няма…

  Виртуална Синархия с Мария Майсторова

  МИЛИ ПРИЯТЕЛИ,НА ДНЕШНИЯ СВЕТЪЛ ПРАЗНИК ИСКАМ ДА СЕ ПОЗДРАВИМ С ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО! НЕКА ХРИСТОВАТА СВЕТЛИНА ОЗАРИ ДОМОВЕТИ НИ И СТОПЛИ…

  Виртуална Синархия с Мария Майсторова – 18. април, 16.00 ч.

  Мили приятели, Предлагаме ви днес да започнем с песента „Бог е Любов“. И да продължим с молитвата на Данаила /61…

  Тук е календарът ни с програма за събития: срещи, събори, творчески мероприятия (концерти, изложби, представяне на книги и др.), общи молитви на последователите на Бялото братство в България и полезни новини с информация за синархията, както и други теми свързани с хармонизиране, координиране и сплотяване чрез братски живот по методите завещани ни от Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно) .

  Предстоящи събития - кликнете върху избрана дата за още подробности (на мобилните устройства информацията се показва под календара)

  Покажи събитията по категории

  Местоположения

  Изчисти предпочитанията
  Пон
  Вт
  Ср
  Четв
  Пет
  Съб
  Неделя
  септември
  септември
  септември
  1
  2
  3
  • Духовен наряд с Мария Майсторова
   14:00 -16:00
   03.10.2020

   Мили Приятели,

   Нека да започнем нашата среща с традиционната |Добра молитва и да кажем след нея формулата: “Всичко, което е Добро мога да приема, всичко, което е Добро мога да приложа….”.

   И да продължим с беседата “Двата принципа”.

   От книгата „Великата майка“ – Цикъл беседи пред духовна група от сестри, (четвъртъчни беседи), 1917-1932

   Издателство ПИЛИГРИМ, 2017

   От тази беседа ще научим повече за трите закона – за братството, за приятелството  и за познанството. Без разбирането на тези закони ученикът не може да продължи по пътя на духовната си еволюция.

   Като продължение на тази тема, сестра Надя ще ни запознае с отношенията между учениците в окултните школи чрез специално подбрани цитати от Лекция на Учителя.  Ето два от тях: “Добрата дума носи Божествено благословение и след 25 000 години. Лошата дума – за нея ще плащат четири поколения напред.”

   Второ, съревнованието в школата е позволено, защото е подтик за развитие. Но надпреварването не е позволено. То създава гордост и тщеславие. То подкрепя високото Его.

   Трето, ти не трябва да обичаш лошия човек. Ако го обичаш, той ще стане по-лош. Не се занимавай с него, то не е ваша работа. Оставете дяволът на спокойствие.

   Четвърто. Не си давай мнението, ако не знаеш повече.

   Пето. Не искай мястото на другия. Ти работи там, където си поставен от Бога.

    

   Ще завършим нашата братска среща с Господнята молитва и с няколко песни от Учителя по избор.

    

   Бъдете здрави и благословени!

  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  • ДУХОВЕН НАРЯД ЗА 10.10. – 14.00 Ч. В ЗАЛА „СИНЕВА“
   14:00 -16:00
   10.10.2020

   МИЛИ ПРИЯТЕЛИ,

   ДНЕС ИСКАМ ДА СИ ПРИПОМНИМ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА

   КЛАСА НА ДОБРОДЕТЕЛИТЕ КАТО ПРОЧЕТЕМ НАЙ-НАПРЕД

   СПОМЕНИТЕ ЗА ТОЗИ КЛАС ОТ БРАТ БОРИС НИКОЛОВ.

    

   КЛАСЪТ НА ДОБРОДЕТЕЛИТЕ

   Спомени от Борис Николов

    

   На Изгрева между боровите дръвчета, които ограждаха поляната имаше едно местенце по-свободно от дръвчетата. Така, като една малка полянка, но заобиколена от борчета. И в първите години, преди да бъде построен салона и да има някакви строежи на Изгрева, на тази полянка се събираше една малка духовна група. Там правеха те своите духовни събрания. Бяха пет сестри. Братята пригодиха една пейка да посядват и една масичка, за да могат да си водят бележки. Там се изнасяха реферати, водеха се разговори с участието на Учителя, който ръководеше тази група. Тя се наричаше духовна група или „Класът на добродетелите“, защото тази група работеше по схема на Пентаграма. Който познава Пентаграмата и е запознат с нея знае, че петте върха представляват петте добродетели: Истина, Мъдрост, Правда, Добродетел, Любов. Всяка една сестра представляваше и застъпваше една добродетел. Например за Истината отговаряше Савка Керемедчиева и понеже Истината е на върха на Пантаграмата, първият месец тази сестра е ръководител на групата. Учителят е дал задание, което трябва да се изпълни, задачи които трябва да се решат и на тяхната редовна сбирка сестрата ръководи работата на духовната група. Следващият месец върхът на Пентаграмата се завърта от ляво на дясно И най-отгоре вече идва на върха Любовта. А за Любовта отговаряше Мария Тодорова. Следващият месец следва да се изкачи като връх Добродетелта, след това Правдата и накрая Мъдростта. И така всички ученички се редуваха. Всяка една ученичка вършеше онази работа в духа на онази добродетел на която е представител. Там, на тази полянка те работеха. От време на време Учителят държеше подходящи сказки в духа на тяхната работа и ги напътваше. Но помежду си като се събираха имаха определени часове и дни, където всяка една изнасяше реферати, правеха се разисквания и се изпълняваха разни задачи, които Учителят им поставяше. Тази група работи в тайна. Не се разгласяваше нейната работа. Но в последствие това се научи от другите и те поискаха от Учителя да направи втора група. Учителят направи и втора група. След това дойдоха кандидати и за трета група. Щом една работа стане известна, тя губи нещо съществено и Учителят преустанови работата на този клас. В първата група бяха: Паша Теодорова, тя представляваше Добродетелта – Правдата, Савка Керемидчиева – Истината, Мария Тодорова – Любовта и Мария Радева – Мъдростта, сестрата на Георги Радев и Сотирка Баба-джова бе Добродетелта.
   Това място, където се събираха сестрите от тази група леко се огради с леки материали, дъски и стана една колиба, едно жилище, където започнаха да работят стенографите на Учителя. Направи се едно помещение на това място от дървета, дъски и леки материали. Получи се едно жилище от една стая. Там живееха и там работеха трите стенографки. После стана много тясно, защото идваха и печатарите и други посетители. А те трябваше да дешифрират беседите и да ги подготвят за печат. Стана тясно и Учителят нареди да се построи отделна барака за Савка, за да се разредят малко. По-късно и на Елена направиха отделна постройка. В първата барака остана да живее Паша и това помещение го нарекоха „парахода“. Работата на трите стенографки беше много напрегната, защото те не само стенографираха, дешифрираха, коригираха, но и подготвяха за печат. И всичко това се преписваше на пишеща машина.

   Има запазени беседи на Учителя изнесени пред „Класа на Добродетелите“. Има запазени тетрадки на сестрите, които са си водили бележки. След време този материал трябва да се изнесе, като се опише историята за създаването на този клас, като се изнесе всичкия материал, който е застъпен в тетрадките на петте сестри, застъпници на петте добродетели и накрая да се поместят изнесените беседи от Учителя за този клас. Това не е малка работа и остава за следващото поколение.

    

   УЧЕНИЧКИТЕ ОТ ОПИТНИЯ КЛАС НА ДОБРОДЕТЕЛИТЕ:

    

   Първа група
   Савка Керемидчиева
   Паша Теодорова
   Сотирка Бабаджова
   Марийка Тодорова (Мика)
   Мария Радева (за кратко време, заместена от Елена Григорова)
   Елена Григорова

    

   Втора група
   Елена Андреева
   Василка Иванова
   Дафинка Пенчева
   Олга Славчева
   Виктория Христова

    

   Трета група
   Сийка Динова
   Пенка Михайлова
   Цветка Щилянова
   Невенка Петкова (Капитанова)
   Марийка Петкова (Дренска)

    

   Мисля, че за всички ще бъде интересно да разберем как се образува един клас. А след това ще продължим с цикъла от беседи, включени в Класа на Добродетелите, произнесени от Учителя в периода от 1920 до 1926 година.

    

    

   Образуване на един клас

   Движение нагоре. Тръгни към Бога

    

   След прочита на беседите „Образуване на клас“ и „Движение нагоре“ нека да продължим с кратко въведение към хиромантията и да прочетем беседата „Ръката“.

    

   Ръката

   Извънредни беседи, Сливен, 13 Юли 1920г., (Вторик) (неизвестен час)

    

   Палецът трябва да бъде закръглен, да не е като топуз.

   Показалецът трябва да бъде остър.

   Средният пръст трябва да бъде тъп – той е съвестта. Не трябва да се поставя съдия с островръх среден пръст – такъв съдия ще счупи съвестта си, ще прави компромиси.

   Безименият – не трябва да бъде остър, а само закръглен. Който има остър тоя си пръст, той лъже.

   Малкият – трябва да бъде прав, да не е изкривен.

    

   13 юли 1920 г., вторник

    

   БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ!

  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  • Синархия – 17 октомври 2020 – 11.00 ч.
   11:00 -13:00
   17.10.2020

   Мили приятели,

   Днес ще продължим с темата за добродетелите като прочетем и обсъдим беседата от Учителя “Работа върху чистотата и самообладанието”, произнесена през 1920 г.

    

   След нея сестра Надя ще фокусира вниманието ни върху темата за Вярата, на която Учителя в много беседи се е спирал.

    

   Миналия път накратко ви запознах с науката хирология или със значението на формите на пръстите, които са различни при всеки отделен индивид. Днес ще се спра върху изучаването на линиите на дланите на ръцете или с окултната наука хиромантия. Затова ви предлагам да се запознаете с някои откъси от беседи на Учителя, посветени на нея, които тук прилагам.

    

   Хиромантия

    

   Линиите на ума е сърцето

    

   И накрая, ако ни остане време ще попеем любими песни на Учителя с професионални изпълнители.

    

   Честито да ни е Новолунието във Везни, за което ще кажа няколко думи.

    

   Бъдете здрави и благословени!

  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
  ноември

  Създадохме sinarhia.com за вас, защото вярваме, че:

  Братство се гради не с устави и договори, а с Любов.

  Истинското Християнство изключва власт на едни хора над други.

  Само безкористната работа е работа за Бога.

  Е добре да прилагаме Учителя, а не да го предаваме.

  Център на нашето обединение трябва да бъде Христос.

  Единението в Любовта прави силата.

  Ако споделяте нашите възгледи, добре дошли сред нас! 🙂

   

  Close