„Ето колко е добро и колко угодно, да живеят братя в единомислие.“ (Псалом 133)

  За дейността на групата на Мария Майсторова

  Любезни Приятели, имам удоволствието да споделя с Вас отчета за дейността на групата на сестра Мария Майсторова, вдъхновена от импулса…

  Брой 1 на електронен вестник „Синархия“

  Братя и сестри, Пред вас е брой 1 на електронния вестник „Синархия“, издание на Просветния съвет на Бяло Братство –…

  Виртуална Синархия с Мария Майсторова

  Мили Приятели, Днес ви предлагаме още един, но много по-кратък разговор на Учителя с ръководителите на Братските групи, проведен на…

  ОБРЪЩЕНИЕ НА УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ по случай ВЕЛИКДЕН

  „Днес е денят на Възкресението! Ще ме запитате дали можете да възкръснете. Слънцето казва: „Можете!” Да няма плач, да няма…

  Виртуална Синархия с Мария Майсторова

  МИЛИ ПРИЯТЕЛИ,НА ДНЕШНИЯ СВЕТЪЛ ПРАЗНИК ИСКАМ ДА СЕ ПОЗДРАВИМ С ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО! НЕКА ХРИСТОВАТА СВЕТЛИНА ОЗАРИ ДОМОВЕТИ НИ И СТОПЛИ…

  Виртуална Синархия с Мария Майсторова – 18. април, 16.00 ч.

  Мили приятели, Предлагаме ви днес да започнем с песента „Бог е Любов“. И да продължим с молитвата на Данаила /61…

  Тук е календарът ни с програма за събития: срещи, събори, творчески мероприятия (концерти, изложби, представяне на книги и др.), общи молитви на последователите на Бялото братство в България и полезни новини с информация за синархията, както и други теми свързани с хармонизиране, координиране и сплотяване чрез братски живот по методите завещани ни от Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно) .

  Предстоящи събития - кликнете върху избрана дата за още подробности (на мобилните устройства информацията се показва под календара)

  Покажи събитията по категории

  Местоположения

  Изчисти предпочитанията
  Пон
  Вт
  Ср
  Четв
  Пет
  Съб
  Неделя
  септември
  септември
  септември
  септември
  1
  2
  3
  • МОЛИТВЕН НАРЯД ЗА 3 ОКТОМВРИ 2021 – 15.00 Ч.
   15:00 -16:00
   03.10.2021

   Добрият път Молитва на ученика

    

   Господи на светлината, на всичката пълнота и благост, за която моят Учител ми е говорил и говори, изяви ми се тъй, както Ти благоволиш, както на Тебе е угодно. Аз съм готов да изпълня Твоята воля без никакво двоумение, без никакво съмнение. И ще бъда тъй верен и истинен, Господи, както Ти си верен и истинен.

   Заради името на моя Учител, чрез когото Ти си ми говорил, да се радвам в присъствието на Твоето слово, в изявлението на Твоя велик светъл Дух и да бъда винаги като малките деца на Твоето царство: послушен, прилежен, постоянен, търпелив, доволен в безграничната Твоя любов, която Ти показваш към всички слаби, немощни, които търсят пътя на Твоята вечна светлина, в която Ти обитаваш.

   Моля Ти се, Господи, озарявай ме и да се не отдалечава присъствието на благия Ти Дух от моята душа, от моето сърце, от моя ум, от моята воля. Да бъда, Господи, носител на Твоето слово, изпълнител на Твоята воля, да правя всякога това, което на Тебе е угодно, това, което Ти искаш.

   Да се всели Твоят Дух в моята душа и да се радвам аз в присъствието на Твоята светлина, заради името на моя Учител, с което име Ти си знаен в света.

    

   Амин!

    

   И ФОРМУЛАТА, КОЯТО МОЖЕМ ДА ПРОИЗНАСЯМЕ В ОПРЕДЕЛЕН ЧАС ВСЕКИ ДЕН ДО 14 НОЕМВРИ 2021 г.:

    

   Господи, благоволи да възстановиш Любовта, Мъдростта и Истината в сърцата и душите на всички ръководещи лица по Земята, за да живеят всички хора в мир и радост, и да се почувствуват като братя и сестри с Един Баща!

    

   След това начало на неделната ни среща сестра Надя Белева ще продължи с мисли на Учителя за молитвата:

   Нито знанието, нито Любовта и Мъдростта на Земята са в състояние да се сравнят с молитвата, с общението ни с Бога. 

    

   Всяка молитва започва с благодарност и завършва с формулата: “И нека всичко това бъдe за твоя Слава Господи и за благото на нашата душа!

    

   Основните, свещенните молитви са вечни, защото Божият Дух непрекъснато ги обновява. Останалите се губят, защото са човешко дело. Тях ги сменявайте с други или с нови. Защо? Натрупването на молитви е метод за освождаване от кармата.  Да четеш постоянно една и съща молитва /освен свещенните/ това е престъпление. Адът е създаден от неща, които се повтарят.

    

   Молитвата не е просия, а търсене на Божественото напътствие за разрешаване на    проблемите.

    

   Десет години трябва непрекъснато да се молиш, за да направиш връзка с Бога.

    

   Дори, когато спиш формулите бдят над теб!

    

          ДОБРЕ ДОШЛИ, ОБИЧНИ БРАТЯ И СЕСТРИ ЗА НАЧАЛОТО НА НОВАТА УЧЕБНА ДУХОВНА ГОДИНА!

    

   Нарядът ще се проведе в съответствие с актуалните противоепидемични мерки и препоръките на РЗИ.

  • Групата на Мария Майсторова
   15:00 -17:00
   03.10.2021

   “В Писанието се казва, че Господ щял да разруши сегашното тяло, търбуха. Вие как тълкувате тази мисъл? Това тяло Той няма да разруши, а след като то изпълни своята служба, понеже иде ново тяло, което сега се изгражда, то ще отстъпи мястото си на новото. Следователно нашите нови чувства, сетива и способности ще се включат в тези нови тела, които сега се градят. Новото тяло у някои е в началото си, а у други е на един месец. Аз говоря за изграждането на това ново тяло, от което ще произлезе вашето възкресение. С тези тела, с които сега вие живеете, не можете да вървите в тази Истина. Тялото на плътта е плът, а тялото на духа е дух. Плътта е тяло, където духът временно живее, а духовните тела са тела на Вечността…”.

    

   /Из беседата “Правилното растене на душата и хармонично развитие на духовните сили” – 22 август 1921 г./

    

   ЛЮБЕЗНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

    

   Вдъхновени от тези откровения на Учителя, споделени в празничната му беседа преди един век, решихме да започнем новата учебна духовна година с изучаване устройството и формирането на духовните тела на човека, без които не можем да разберем напълно Божествената Истина в Неговото Слово. Така че паралелно с неговото усвояване ще се спрем на по-подробното изучаване на 7-те духовни тела, като продължение на започнатото през миналата учебна година представяне на човешкото тяло и функциите на неговите органи през погледа на Учителя.

    

             Каним Ви най-любезно на първата ни учебна среща – на 03 октомври от 15.00 ч. в голямата зала в къщата на брат Сава.

    

   Бъдете здрави и благословени!

            

    

   С братски поздрав:

    

   Духовна група “Озарение”

    

   Няма Любов като Божията Любов!

    

   Събитието ще се проведе в съответстие с актуалните противоепидемични мерки и направените препоръки на РЗИ.

  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  • Групата на Мария Майсторова
   15:00 -17:00
   17.10.2021

   ДУХОВЕН НАРЯД ЗА 17 ОКТОМВРИ – 15.00 Ч.

    

    

   ОБИЧНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

    

   Духовният ни наряд ще започне днес с Красивата молитва и с Молитвата на Духа Свят, дадена на Синархическата верига:

    

   Красивата молитва


      Господи, Боже, направи ни твърди като диаманта, за да станем основание на Новата вселена. Направи ни като стълбове в Твоята жива църква, за да възприемаме Божествения живот за другите. Освети ни със силата на Святия Си Дух, за да можем чрез словото, мисълта и делото да събуждаме заспалите души. Разкрий в нас, милий Боже, Божествената Си същност, помогни ни да се сдобием със силата, за да познаем истината, да ходим в пътя на светлината, за осъществяване на плана Ти и за дохождане на царството Ти на Земята.

   Амин.

   Молитвата е дадена пред група от десет ученика.

    

    

    

   МОЛИТВА НА ДУХА СВЯТ

   ДАДЕНА НА СИНАРХИЧЕСКАТА ВЕРИГА


   Господи Боже мой, душата ми на Теб уповава. Послушай молбата ми и дай внимание на молението ми. Повдигни духа ми и дай утеха на сърцето ми. Покажи виделината на Твоето Лице.

   Господи, заради Твоята Милост подкрепи ме с присъствието на Твоя Свят Дух.

   Господи, да дойде Твоето Царство, да възлезе Твоята Правда, да възсияе Твоята Истина, да се въдвори Твоята Любов и да се вселиш Ти Сий в пълнотата Си в моята душа. Единний Сий Вогих.

   * * *


   „Вогих“ означава Велик Баща, Творец, Господ Исус Христос, който спасява винаги. Молитвата се казва при голяма трудност.Тази молитва (Молитвата на духа) ще четете само при голяма нужда, но никога пред хората, защото човекът, с когото ще я четете, ще съсредоточи ума си и ще ви навреди и напакости твърде чувствително. Вие трябва да се научите, да не огорчавате Господа, защото ако Го огорчим, никой не може да ни помогне. Трябва да сме чисти, святи и послушни. Послушанието е първият основен закон на Небето и който се готви да стане член на Небето, трябва да бъде послушен и да знае, че се приближава до Същество, което е Безгрешно, Чисто и Свято.

    

   Нарядът ни ще продължи при следния дневен ред:

   1. Ангелският свят – бъдещото ни стъпало в пътя на еволюцията. Лектор – сестра Надежда Белева.

    

           Ангелите са велики души, които постоянно изпращат светлината си по целия свят. Енергията на тяхната мощна мисъл прониква в целия космос и движи като една колективна сила всичко в света.

          Ангелите са хора живели някога на Земята и минали от човешката раса в расата са съвършенството.

          В своята велика саможертвеност любещите ангели слизат на Земята в човешка форма, за да помагат и съпътстват живота на човека.

    

   “Господи, нека ангелът на вдъхновението ме посещава всеки ден, за да изпълня Твоята воля”.

    

   1. Седемте свята и седемте тела на човека – тема с продължение. Лектор – Мария Майсторова

    

        Кога може човек да влезе в „Обетованата земя”? – Когато стане господар на своите мисли, чувства и постъпки и когато завладее седемте си „тела”, разглеждани в окултните науки и наричани с по-подходящото според Учителя име „обвивки”, съответстващи на едноименните седем свята, а не само едно…

    

        Нарядът ще завърши  с формулата:

   “Да бъде Волята Божия” и с Господнята молитва.

    

        Бъдете здрави и благословени!

    

   *Картината на публикацията е от Annael Poet-Artist.

  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  • Духовен наряд с групата на Мария Майсторова
   15:00 -17:00
   24.10.2021

   ДУХОВЕН НАРЯД ЗА 24 ОКТОМВРИ – 15.00 ч.

    

   Обични братя и сестри,

    

   Ще започнем днешния ни наряд с Добрата молитва и ще продължим с беседата “Тогаз те ще просветнат”:

    

   Тогаз те ще просветнат

    

   „Тогаз праведните ще просветнат като слънцето в Царството на Отца си. Който има уши да слуша, нека слуша.“ (Матей 13:43)

   Христос казва: „Tогаз“. Кога? Т.е. в бъдеще. Бъдещето – това е пътят, който има да се извърви; миналото е пътят, който е извървян; а настоящето е почивка. Има три неща важни: „Праведните ще просветнат в Царството на Отца си“. Той не казва, че на земята ще просветнат или горе на небето ще просветнат, но определя точно: Ще просветнат в Царството на Отца си. Где е това царство? Това не е царство на Природата, понеже домът на Природата е дом за възпитание на малките деца. Там има пръчица, има тояжка. Туй знание, разбира се, е недостъпно за хора с обикновени умове. Туй, което аз ви говоря, не е за обикновени умове. Но вие ще ми възразите: „Какви са нашите умове?“ – Ако не ме разбирате, вашите умове са обикновени; ако ме разбирате, умовете ви са необикновени. Щом разбирате математиката, умовете ви са необикновени; а щом не я разбирате – умовете ви са обикновени. Думата „праведен“ не е такава празна дума, както сега я разбирате: праведник. Христос влага нещо особено в тази дума. „Праведните ще просветнат“, значи правда, в която има светлина. Питат ме някои: „Ти как мислиш за мене, праведен човек ли съм или съм неправеден?“ – Ако издаваш светлина, праведен си, ако не издаваш светлина, никаква правда няма в тебе. Същият закон е и тук. Някой казва: „Аз умен човек ли съм?“ – Ако мислиш за велики и възвишени работи и можеш да ги разрешаваш – умен си, а ако за нищо не мислиш, ти си един първокласен глупец. „Ама – ще кажете – ние за всичко мислим.“ За какво мислите?

    

   За какво мислят съвременните хора? Вземете известни проповедници, които завземат едно от най-видните места и се занимават с най-възвишени предмети. Мисълта, с която умът на този проповедник е зает, е просто той да може да държи една отлична проповед, да направи ефект, за да го харесат неговите слушатели. И този е човекът, който иска да се хареса на хората, да проповядва на хората; той иска да им покаже правия път, как да се спасят и как да идат при Бога! Аз ни най-малко не осъждам този човек, но той или не разбира своето призвание, или не разбира самото призвание на проповедник; или се е домогнал на това място като онзи с пръчицата, понеже е лесно да се вдига пръчица. Лесно се проповядва днес. Днес всеки може да проповядва. В Америка има 80 хиляди проповедници и преди 20 години бяха толкова, а сега вече предполагам да са 100 хиляди, а може би и 120 хиляди.

    

   Ако влезете в къщата на някой проповедник, ще забележите една богата библиотека със знаменити проповеди и други именити автори. Сега той иска да проповядва върху правдата. Завърти библиотеката, извади книгата, в която е писано за правдата, погледне еди-кой си какво е казал и в неделя излезе и проповядва върху правдата. Ами че в България има малки деца, които декламират отлично хубави стихотворения на различни поети. Каква разлика има между проповедника и тях? Разликата е много малка. Щом дойдем до съвременните християни, те ще прочетат някоя хубава книга, ще се въодушевят и след като я прочетат, тръгват и разправят наляво и надясно, но след 4–5 дена се връщат и нищо не останало. Туй не е ли същото, като когато те нахранят с някоя кокошка? Ти си уморен, гладен, отмалял, и след като изядеш печената кокошка, казваш: „Аз сега всичко мога да направя“. Но след 24 часа трябва друга печена кокошка. Кокошката е, която в тебе може всичко да направи. Без кокошката ти нищо не можеш да направиш. Ще питам сега при всички тези книги, които сега са написани, ако нямаше печена кокошка, как щяхте да проявите вашето знание, вашата правда и вашата мъдрост? – тогава във вас ще остане едно такова желание. Ще ви приведа един анекдот, разказ. В древността, далеч, един цар ходил на лов, и като не можал да намери никакъв лов, вижда една мечка със своите малки мечета. Вдигнал той своя лък и я убил. Явяват се тогава духовете на гората и му казват: „Понеже ти уби тази мечка и децата сега ще умрат преждевременно, ти ще се ожениш и ще ти се роди един син, който ще има мечи уши“. Но на царя се струвало, че туй е само шега. Обаче станало и действително. Той се оженил и първият му син имал мечешки уши. Синът, като наследил престола на баща си, срам го било и винаги си криел ушите. И за всеки берберин, който ходил да го бръсне, царят издавал смъртна присъда – и него „обръсвал“. Тъй че не била много завидна длъжността на бръснарите при този цар. Защото и тях ги „обръсвали“ по всичките правила. Обаче най-после дошъл един млад, красив и привлекателен берберин, молил се на царя и казал: „Аз никога няма да говоря за твоите уши, няма да издам твоята тайна, и ще идвам всяка седмица и ще те стрижа, и ти ще бъдеш свободен; само недей ми взима живота“. Съгласил се този цар. Обаче берберина почнало да го надува нещо, той искал да каже, че царят има мечи уши, но не смеел, защото рискувал живота си. Разболял се. Най-сетне се ухитрил, отишъл на полето, изровил една дълбока дупка, сложил устата си в дупката и казал: „Царят има мечи уши!“ Затворил дупката и му олекнало. Но на същото място израснала една свирчовина. Минавало оттам едно овчарче и рекло: „Чакай да си направя една свирка“. Като свирил, кавалът почнал да казва: „Царят има мечи уши“. И тъй, из целия град се чуло: „Царят има мечи уши“. Царят повикал тогава бръснарина и го попитал: „Ти нали обеща, че няма да казваш, а сега целият свят знае, че аз имам мечи уши“. – „Никому аз не съм казвал, само на дупката казах“, изповядал си греха младият бръснар. Тогава царят казал: „Такава била волята Божия“. Ее, питам сега, какво е спечелил онзи, който е казал, че царят има мечи уши? Значи, в света законът гласи и така казва Христос: „В света няма скрито покрито, което да не се разкрие“.

    

   Следователно по същия закон и правдата няма да остане неразкрита.

    

   Сега всичките хора искат да бъдат праведни. Но какви? При сегашните праведни, които са без светлина, всеки е праведен, всеки е честен. Но при този праведен не можеш да прочетеш нито едно просто писмо, нито една глава от Евангелието, нито една свястна книга. Сега за праведните всички казват: „Не ни трябва правда. Който е праведен, да си отиде горе“. Обаче иде ден, когато правдата ще излезе тъй, както излезли „мечите уши“. Така един ден по самия закон – чрез светлината – правдата на праведните ще излезе наяве, и целият свят ще знае. Кой свят? „В Царството на Отца ми – казва Христос – ще просветнат праведните.“ Тогава вие може да възразите: „Какво ни интересува нас, че праведните ще просветнат?“

    

   Много важно е туй. Без светлина в света не може да има еволюция. Преди милиарди и милиарди години тия същества във вселената – праведните – са минали при Отца и са придобили тази светлина. И благодарение на нея светът сега вижда. И това е светлината на праведните. Кои са праведните? Светлите ангели, служителите на Бога, които са просветнали. И следователно сегашната светлина – това е един изблик на тази правда. И ако те престанеха да светят и да живеят в правда, с нас всичко на земята би се свършило. Ако вие ме запитате: „Защо има нужда от правда?“ – За да могат бъдещите поколения да живеят във вашата светлина. А животът има нужда от светлина. От светлина, която ще се прояви в Царството на Отца ви. Христос подразбира онзи велик, разумен Божествен свят, дето праведните схващат дълбокия смисъл на нещата. Вие ще питате: „Тук на земята ще дойде ли правдата?“ – На земята никаква правда няма да дойде! Откак светът е засветувал, земята е пълна само с неправди и кости. И докато се свърши тази епоха, тя ще бъде пълна с кости; и всички съвременни хора, и те ще оставят своите кости. Защо? – Защото на земята няма правда. И съвременните хора страдат от безправие и страдат от нямане на светлина. И когато ние говорим за правдата, казвате: „Аз съм честен човек, баща ми е бил справедлив“. – Да, баща ви е бил справедлив като обикновените праведни хора. Аз говоря само за онези, които искат да бъдат ученици. Някой казва: „Мога ли да бъда ученик на Христа?“ – Можеш да бъдеш ученик на Христа, но твоята правда трябва да издава светлина, не обикновената светлина на газ и на електричество; по-особена светлина се изисква. Ако е за електрическа светлина, тя лесно може да се придобие; ако е за газ, още по-лесно, от восък също.

    

   Светлина, която произтича от правдата, това е есенция на онази светлина, която дава живот; тя е светлина, която носи живота в себе си. И пак ще ви кажа: тази светлина вие не може да я възприемете, ако нямате Любов. Сега вие ще кажете: „Ее, ти ни проглуши ушите с твоята любов“. Не, не, вие Любовта още никак не сте я усещали. Не сте усещали още Любовта, нито дори предисловието на Любовта. Бог е Любов, това е наука за бъдещето, за шестата раса. На нея Любовта ще се изяви. И казва Христос на едно място: „Аз ще се изявя на ония“. На кои? Които са праведни и които ще просветнат в Царството на Отца. На тях Любовта ще се изяви. Следователно Любовта не може да се изяви на човек, в когото няма правда. Мислите ли, че вашият възлюбен, който иде при вас и на когото вие кроите един капан, ще изяви своята любов? Никога! Мислите ли, че Господ ще направи такава погрешка, че Христос ще се отдаде на такава слабост – да се изяви на вас, които не може да издържите нито дори най-малкия изпит в света? Никога! Евангелистите казват: „Христос се изявил нам“. За да се изяви той, най-първо праведният трябва да просветне. Аз зная, мнозина от вас ще кажат: „Ама кога ние ще просветнем?“ В бъдеще. Законът е – когато вие бъдете праведни, не в обикновения смисъл праведни. Правдата, това е едно качество на човешката душа. Всяка душа е родена да бъде праведна и отначало тя е била праведна. Придобийте това качество – онова ваше наследство, което ви е дадено – да бъдете праведни. Всяка душа трябва да бъде праведна. Защо? За да може от нея да излезе великата светлина, а щом имате тая правда и светлина, Любовта ще ви се изяви. Питам ви вас, които ме слушате, сложихте ли си вече най-хубавите дрехи, рокли, перца, ръкавици? Кога слагате най-хубавите дрехи? Нали на Великден, когато светлината е най-голяма. Когато се стъмни, казвате: „И със скъсано може да се ходи“. И когато някой от вас иска да бъде красив, умен, това се подразбира, че той трябва да живее в онази Божествена светлина.

    

   Сега аз ще ви дам две правила за правдата. В далечното минало – това е един окултен разказ, мистически е изказан той – между тамарите, един народ далечен, от който няма сега остатъци, и един друг народ – вензи. Синът на тамарския цар, Тамар се наричал той – отишъл в царството на вензите да следва и да изучава своите науки. Той като царски син се домогнал да едно от най-знаменитите училища на времето, гдето само малцина са били. Там се запознал с царската дъщеря на вензите. Тогава заедно учели момчета и момичета. Един ден, когато двамата се разговаряли, и вижда се, между тях се завързала симпатия, обич или любов, по който и да е начин, и този момък се обърнал към тази мома и казал: „Виждам, че ти спрямо мене не си разположена, не ме обичаш“. Ще кажете: „То е обикновено нещо“. На мъжа си, на приятеля казвате: „Не ме обичаш“ – това е нещо много обикновено. Но чудното било това, че като казал той тия думи, от нейните очи потекъл такъв порой от сълзи, че тя се стопявала, стопявала, и се обърнала на вода и изчезнала. Значи скръбта ѝ била толкова голяма, че се превърнала на вода и потънала в земята. Той познал своята погрешка и почнал да плаче за своята възлюбена. Тогава из земята израснал един бял крин. Той се зарадвал и казал: „Ти си за мене утеха, кажи къде отиде моята възлюбена?“ Но кринът мълчал. „Кажи, защо мълчиш като ням?“ И кринът започнал да вехне и съхне, докато дошъл огън и го изгорил. Сега вие ще кажете: „Слава Богу, ние от тези престъпници в света не сме“. Колко пъти вие казвате: „Този крин е безгласен, неинтересен, неразумен“. Имате право да го откъснете, да го носите навсякъде и да казвате: „Той е едно цвете“. Но този крин е жив и в него аз виждам правдата, от която всички кринове светят. Те са разумни същества и знаят да говорят. Но царският син не е знаел още езика на крина, не е знаел езика на вензите. А „вензи“ знаете ли какво значи? – Съединение с Бога, или обединение с него, или, както го казват източните народи – как го казват те? Една дума, в която душата се поглъща, потопява в Божеството – Нирвана. Някой ще каже: „Как да се погълна в Бога?“

    

   Не поглъщане тъй, както вие мислите. Ако влезете през някоя хубава врата в някой хубав палат, то е поглъщане, вие ще се изгубите вътре; но вие се изгубвате, за да може да разберете великите тайни, които са скрити в него. И човек трябва да влезе в този Божествен свят, за да може да разбере дълбокия смисъл. Само по този начин той ще разбере защо е слязъл на земята.

    

   Следователно праведният няма никога да каже: „Ти не ме обичаш“. Праведният няма никога право да каже: „Ти си грешен“. Но вие ще възразите: „Нали Господ ще съди света?“ Ама че светът и сега се съди. Ако аз тегля кибрита и има две свещи, едната се запали и гори, а другата не гори, присъдата е произнесена вече: ще кажа: едната свещ гори, а другата не гори. Защо? – Трябва да има причина: може във фитила да има нещо или в самия восък да има нещо, но все има причина. Като говоря тъй, разбирам: всички други могат да бъдат праведни и да издават светлина. А душа, която не иска да свети, е душа, която се бори с Бога. Такава борба е имал един от видните представители на Израил – Яков. Като се е връщал при баща си, той цяла нощ се е борил с Бога. Най-после този неизвестният го бутнал в бедрото, и той охромял. Сега всички се борите с Господа. Вие искате да го заставите да ви даде всичко в този свят, каквото вие искате. Казвам: Било ли е време, когато Господ да не е давал на хората, каквото са искали?

   Не е било. Ние сме най-своенравните деца. От памтивека Бог постоянно се жертва. Ние живеем в неговия живот. Ние сме всички храненици. Разбирате ли? Храненици, ама хиляди и хиляди същества дават своя живот за вас. Житните зърна дават своя живот, черешите, орехите, кокошчици, патици, агънца, теленца и други тям подобни, всичко в света дава своя живот. За кого? За тези храненици, които имат особено мнение, че всичко за тях трябва да се жертва, а те за никого да не се жертват. И когато ние направим някой път едно добро, то е една жертва от излишъка. Имаш някоя варена кокошка, държиш я няколко дена, и когато се развали, дадеш един копан на някого и казваш: „Да знаеш, че аз ти направих едно добро“. Ти имаш 100–200 работници, които работят за тебе. Ти изваждаш 100–200 лева и казваш: „Да знаете, че аз съм човек щедър“. Пишеш един ден едно съчинение; но с туй знание колко професори са се мъчели да ти напълнят главата? Казвате: „От мен да замине“. – Нищо не е заминало от тебе.

    

   Кажете ми едно добро, което вие сте направили? Нека дойде един свещеник и да каже: „Аз направих едно добро“. Тъй. Нова философия е тази. И следователно онзи, който иска да бъде ученик на Христа, трябва да се освободи от всички заблуждения на тази стара култура, която е внесла всичкия разврат, която е покварила всичките отношения между братя и сестри, която е развратила и бащи, и майки. И съвременният свят се е сплул. Разврат навсякъде – и в църквата, и в училището, и в управлението. И тия хора искат да живеят! Не. Едно велико наказание иде от невидимия свят и всички ще познаят, че праведните ще просветнат в Царството на Отца си. Ние няма да ги изпъдим тези хора, а ще напуснем земята, ще си вдигнем багажа, а египтяните нека си правят кирпичите. Ние ще напуснем тази земя на неправдите. Тъй сме решили и ще го свършим! А тия, които останат, да му мислят! Сега вие седите и казвате: „Чакайте, да си помислим, да се осигурим, да станем малко праведни, че да влезем в Царството“. То е едно учение на лукаваго. Праведен да станеш ти, който си излязъл от Бога! Ти трябва да осветиш името на Бога и да съзнаеш, че Бог се е жертвал, жертвал, жертвал с милиарди пъти във всички същества. Да дойдеш в тази светлина и да разбереш, че не живееш, както трябва. Ти трябва да съзнаваш това.

    

   И казва Христос: „Тогаз праведните ще просветнат в Царството на Отца си. Който има уши да слуша, нека слуша.“ Кой има уши? Само онзи гениален човек може да слуша, само онзи музикант – който има изтънчено ухо, само той може да схваща най-деликатния тон в музиката; а който няма такова ухо, той нищо не схваща. Сега някой ще каже: „Нам времето не ни е дошло“. Аз не говоря за онзи, на който времето не е дошло, а говоря за ония, на които времето е дошло. И вие, на които времето е дошло, няма да ми кажете: „Обяснете ми, това как става?“ Както Христос е казвал на Никодим: „Ако не се родите изново, не може да влезете в Царството Божие“. И той го попитал: „Как може изново да влезем в утробата на майка си?“ А Христос му отговори: „Ти си учител израилев и това ли не знаеш, тия елементарни работи не знаеш?“ И аз сега ще ви отговоря като Христа: Как може да просветнете, вие от две хиляди години християни, раждани по толкова пъти, минавате като правоверни, как да не знаете такава елементарна истина: праведните ще просветнат в Царството на Отца, т.е. в Царството на Любовта? На кой Отец? Той е бащата на Любовта. Това е то. И тази Любов е, която обединява цялата вселена, всички същества от единия край до другия, в тази велика хармония на Любовта; и Той е, който жертва живота си за всичките; и те живеят в Него, и Той живее в тях.

    

   Сега искам днес тази дума „правда“, „праведните ще просветнат в Царството на Отца си“, като влезете в къщи да я напишете като мото. Вие ще ми кажете: „Аз съм виждал това, онова, света Богородица, Христа, светиите, много работи зная“. Радвам се, че сте видели, но това още не е същественото. Ти трябва да просветнеш в Царството на Баща си. Ти сам да видиш твоя Баща на Любовта. И когато видиш Баща си сам, това ще бъде един от най-славните моменти на твоя живот. Вие не сте видели вашия Баща. Вие сте го чували като едно ехо. Онзи Баща, който си го представяте, неговото лице виждали ли сте го вие? Когато чуете неговия глас, във вас ще се зароди желание, ще кажете: „И ние може да се жертваме тъй, както и той“. И тогава вие ще бъдете готови всичко да дадете и няма да съжалявате, но ще кажете: „Много малко сме дали, бихме желали още с милиони години да живеем, за да можем да дадем още“. Това е учението, което Христос е проповядвал и сега проповядва – „Тогаз праведните ще просветнат като слънце в Царството на Отца си. Който има очи да слуша, нека слуша“. Който може, да разбира тази велика истина!

    

   Следователно за онзи ученик, който няма светлина, няма правда. Въпросът е сега решен. Той ще си остане тук при обикновения живот на земята. И тогава, при обикновения живот, знаете ли какво ще бъде? Аз ще ви опиша вашето бъдеще. Ето какъв ще бъде вашият бъдещ живот, ако останете: Един ден ще се въплътите във формата на някоя муха; паякът ще ви хване и ще ви изяде. После пак ще станете муха; пак ще ви хване паякът и ще ви изяде. След туй ще се родите във формата на овца; вълкът ще ви хване и ще ви изяде. Ще се въплътите в една кокошка; ще ви хванат и ще ви изядат. Ще станете една мида; ще ви извадят из водата и ще ви сварят с ориз в тенджерата. Охлюв ще станете; ще ви сварят, ще ви изядат. Риба ще бъдете; ще ви извадят от морето, и ще направят майонеза с яйца отгоре. Прасе ще станете, в кочина ще бъдете, после кебапчета и бифтеци ще правят от вас. Това е съвременната култура. И тъй, целият ви живот ще бъде само на скарата, все ще ви пекат. И тия кокошки, това са все ваши братя, които са непросветнали. А когато просветнат в Царството на Баща си, там няма да има такова нещо. Там вие ще бъдете свободни. Ако не му е дошло времето, България ще бъде тъй. Но ако просветнете, както ви казвам, вие ще се освободите от всички страдания на лукавия. Това не е само една философия за заплашване, а е една велика реалност. А който не вярва, ще опита.

    

   „Праведните ще просветнат в Царството на Отца си. Който има уши да слуша, нека слуша.“
   Сега, понеже мобилизацията почти се привършва, разбирате ли, аз затварям мобилизацията днес. За колко дена беше тя? – За 10 дена. Колко дена са изминали? – Две недели. Тъй че мобилизирането се свърши вече. Който се е мобилизирал, той ще влезе, а който не е, ще се мобилизира в мобилизацията на кокошките, на паяците, на вълците, на мухите – там ще се мобилизират с хиляди години. А който се е мобилизирал в Любовта, ще тръгне напред.

    

   Вратата се затвори вече. Който си е неправеден, нека си е неправеден. А който е праведен, ще остане праведен. Не разбирам, че вашата съдба сега се решава. Ако след хиляди години вие не сте били в състояние да познаете Бога, вратата ще ви се затвори; и вие наново ще опитате туй учение, за да го познаете. Защото Бог поругаем не бива! И сегашният свят ще мине през едно стъргало такова, каквото никога човечеството не е виждало. Скоро ще бъде това, скоро, скоро! Нека всички грешници да знаят или скоро да се оправят. Този свят отива, всички други остават, няма да ги пометат комунистите. Иде една велика Божествена метла, която ще помете, като стихия, всичко. Иде нов закон. И апостол Петър казва: „Небесата ще приидат с бучене, а стихиите разгорявани ще се стопят, и земята и делата по нея ще изгорят“. Тъй всичко ще се помете. Отгоре иде това. Русия изпитва вече последствията на туй, което иде. И всички народи по целия свят ще опитат същото. Бог поругаем не бива! „Праведните ще просветнат в Царството на Отца си“. Ще бъде ново небе и нова земя! Всичко това, което е сега, ще си отиде. Та, като ви казвам тъй, някои ме гледат и казват дали сериозно говоря. Не „сериозно“ говоря, ами аз говоря, защото ми е приятно да говоря. Приятно ми е да говоря, защото „праведните ще просветнат“, аз за тях мисля, а какво ще стане със света – това не искам да мисля. И сега, понеже мобилизацията се е привършила и вратата се е затворила, онзи, който е влязъл, за него връщане назад няма, а който е останал, той напред не може да върви. Ще ме запитате: „Е, какво ще бъде с тях, които са останали вън?“ – Ние искаме да знаем само какво ще бъде с праведните, а какво ще бъде с грешните, то не влиза в нашата програма. Ние не се занимаваме с дълговете на хората. Ние се занимаваме с богатите хора. Нам ни трябват праведните, защото те имат средства и светлина. Да употребим това; защо ни са онези, бедните. Вие ще поддържате бъдещата култура, ще отворите касите си. Говорим за една положителна култура на праведните, а за грешните и дума няма да правим. „Който има уши да слуша, нека слуша.“

    

   Сега вие ще зададете въпроса: „Какъв окултен закон има да разбираме?“ Окултен закон е: „Праведните трябва да просветнат, и, като просветнат, всичко е в техни ръце. Ако не просветнат, никаква сила няма да имат“. Ето окултният закон. Някой казва: „Как да придобия сила?“ – Като просветнеш, ще придобиеш сила.

    

   Това са тия съотношения, които вие трябва да имате към този ваш Баща на Любовта. Не разбирайте, че той е такъв мекушав. Не разбирайте Любовта в смисъл на мекота. Тя е нежна, Любовта, но не мека. Мека значи неустойчива. А Любовта е една велика сила, толкова устойчива, която никога не се изменя. Нежна е тя.

    

   Следователно страданията произтичат за ония хора, които не могат да възприемат Любовта: тогава се раждат най-големите страдания. Всички ония, които се противят на Любовта, за тях се ражда най-ужасният огън на ада. И когато се противят, сами си създават този огън на мъчения. Мъчат се, защото не възприемат Любовта, и като се противят, ще станат най-нещастни, а като възприемат Любовта, ще станат най-щастливи. А за да възприеме човек Любовта, той трябва да бъде праведен, не като сегашните хора, но той трябва да просветне. И вие не си поставяйте за правило да видите какъв е светът, външният. Какъв е днешният морал? Този морал не търпи никаква критика. Днешният свят не търпи никаква критика. Сега всички ги е страх: какво ще каже съвременното общество заради нас. Не трябва да се издаваме, защото щели да кажат. Какво ще кажат? Ако на мене приписват едно престъпление, то е тяхно престъпление.

    

   Престъпният човек всякога престъпления вижда. Двадесет години в България против мене говорят, все ме подозират. Казвам: „То сте вие, които виждате вашето зло“. Аз във всички хора виждам доброто, виждам своето добро. Не искам никого да лъжа. И бих желал и вие никого да не лъжете. И във вашето сърце да има онази Любов, с която вие да се жертвате. Всяко ваше допиране, всеки ваш поглед да бъде едно велико благословение, и който го приеме, да благодари на Бога, че е приел нещо добро от вас. Това разбирам аз Любов! „Тъй – казва – да те помилвам малко.“ Защо? Защото е обезсолял, станал е порочен, иска да влезне във водата да се измие. Когато любиш, няма да внасяш своята мътна вода в другата. Когато любиш, чистота с чистота трябва да се събира; умното с умното се събира. То е Божието царство.

    

   Туй ни най-малко не подразбира, че грешниците и праведните могат да живеят на едно място, туй не може. Онзи, който люби, и онзи, който не люби, не могат да живеят на едно място. Аз виждам, че такъв човек няма никаква обич в душата си. Защо няма обич? Защото той мисли само за себе си. „Господ на този дом дал това, на мене нищо не дал“, казваш. Ти вършиш едно престъпление, всичко ти е дал Господ, и благодари, че не ти е дал, та да бъдеш като една натоварена камила. Ти нямаш нищо. Не си натоварен. Поне не си натоварен. Да не мислиш, че, като си натоварен, си повече от другите. Богатият човек е всякога натоварен. Човек с много къщи е натоварен човек. Натовареният носи едно благо на този свят, ако съзнава.

    

   И тъй, тия праведни трябва да просветнат. Сега всички вие трябва да просветнете. Не по обикновеному да разбирате Христос в коя църква е, не по обикновен начин. Въпросът е сега да просветнете, и когато просветнете, тогава бъдещата култура ще има полза от вашата просвета. Аз бих желал да зная тия… За 10 дена колко души се записаха в мобилизацията, ножове имате ли? Нож, то е словото и Духът. Този Дух у вас ще бъде чист. Вашият език трябва да бъде златен, позлатен трябва да бъде езикът ви. Подразбирам език, заквасен с Божествена Мъдрост, който говори разумно, и никаква нечиста дума не трябва да излиза от вашия език. От вашето око никакъв лош поглед на страст, или на похот, или на алчност да не излиза.

    

   Всичко туй да бъде чисто, чисто. Като погледнете някого, той да почувства радост, да почувства, че душата му се повдига. Сега момата, като погледне момъка, казва: „Ах, този с черните очи! Изгори ме!“ Момъкът погледне момата, каже: „Ах, тя, със сините очи, изгори ме!“ Всички все се горят. Това не е огънят на праведните, това е огънят на греха, който тлее и гори. Това са хора, които се борят с Бога. Единствената сила, която не се подчинява на никакъв закон, то е Любовта. Никога не може да я изпъдите. Всичко може да направите. Любовта е сила, която не се подчинява на никакъв закон, тя всякога ще ви върже, но вие никога не може да я вържете, и с каквито въжета и да я връзвате, тя е свободна, тя всичко претопява. Тази Любов влиза сега в тия праведни души, за да просветнат. Ние няма да оставим грешните, но те трябва да се приготвят. В бъдещия свят трябва да се даде на тях от излишъка на нашия труд и богатство, тези паднали души един ден да просветнат. Но сега те няма да просветнат, а в далечно бъдеще. Тъй е въпросът. Тъй че на онези, които са останали, и на тях давам надежда, че и те ще просветнат, но като минат през всички правила на възпитанието. И като дойде един ден да се каже: „мобилизация!“ – всички да влязат. И сега от невидимия свят ще видят, какъв контингент има, колко праведни има в България в тази мобилизация. В невидимия свят знаят какъв контингент може да дадат българите, колко свои синове може да дадат да помагат в туй, което сега се върши. То е един печат и аз бих се радвал, още не ги зная колко са, но ако са много, то ще бъде в актив на българите. Но сега не зная колко са. Само че в тази мобилизация влизат и мъже, и жени, и момци, и моми, и деца, от всички категории има. Не е, както тук в света, само младите да се викат. В тази мобилизация има от всички чешити. Тъй е. Някои от вас се усмихвате. Види се, влезли сте вече в мобилизацията.
   „Който има уши да слуша, нека слуша.“ Сега вложете вече Любовта като един огън, който постоянно гори. Или отворете сърцата си за тази Любов, за Божествената Любов, не говоря за човешката любов. Тази Любов е един мек огън, който, като влезе, ще внесе мир в духа ви; светлина в ума; сила в ръцете и краката, ще премахне всичките ви недъзи и болки. „Тук в гърба ме боли, там ме боли.“ Онзи, който влезе в мобилизацията, не може да каже, че го боли някъде, а ще каже: „Знаеш ли ти, аз съм вече мобилизиран“. Като дойде някой дявол, ще кажеш: „Знаеш ли, аз съм мобилизиран“. Ревматизъм имаш, ако те заболи, кажи: „Мобилизиран съм“. Стомах те боли, кажи тъй, и всичките болести ще изчезнат. Който е мобилизиран, няма болести за него!

    

   „Който има уши да слуша, нека слуша.“ Правдата, това е основата, на която в бъдеще Любовта ще се изяви и ще осияе човешките души. И тъй, в тази правда, в която влизате, обединете вашата светлина всички, тъй както слънчевият лъч. После как се събират войниците отвсякъде и образуват взводове, дружини, полкове, дивизии и т.н. – всички съединяват своите сили, тъй и вие по същия закон. Взаимната светлина, която излиза от вас, ще я препратите към този свят. То ще бъде воюване: „пфю, пфю“, каква артилерия ще има! Тя е много ситен картечен огън, като го препратите „така-така, така-така“, нищо няма да остане. И желая и мъже, и жени да бъдете смели и решителни. Който е праведен и който веднъж просияе, куршум за него няма. Той е безсмъртен. Може да му теглят стотина куршума, и да остане неувреден. Ще ви приведа един пример. Това се случило в странство. Двама приятели, единият бил адвокат, а другият – медик, виден лекар. Лекарят казва на приятеля си: „Аз съм човек безстрашен, от нищо не ме е страх, имам два револвера, който ме закачи, куршума му тегля“. Спират се в един хотел.

    

   Приятелят му, адвокатът, като по-хитър изважда всичките му куршумчета от патроните, а револверите слага под възглавницата му. Сам влиза в една бяла гугла през нощта, явява се пред другаря си. Медикът изважда револвера, извиква „Стой, кой там!“ – тегли му куршума, но адвокатът бръква в джоба си, изважда един куршум – хвърля му го назад в леглото. И пак пристъпя, извиква: „Стой!“ – стреля втори куршум също и т.н., докато свършил всичките изстрели, а другарят му върнал всичките куршуми, и от страх докторът умрял. Отива неговият приятел, какво да види – от страх се посветил. Такова е положението на праведника: нему като му теглят куршум, той хване куршума и го връща назад, а който изпраща куршума, той умира от страх. Нас куршум не хваща! И тъй, нас не ни е страх от дяволския куршум. Тия куршуми са за ония, които ги хвърлят, а не за нас. И тъй, запомнете стиха: „Праведните ще просветнат в Царството на Отца си. Който има уши да слуша, нека слуша“.

    

   Тази е сегашната вест на Христа, който сега ви говори. Това е неговото учение. Този Христос не е на православни, нито на евангелисти. Този Христос, един е Той в света. Да няма никакво двусмислие. Той е Христос на Любовта, на изявената Любов в правдата, която просветва в онзи, който Го любят.

    

   Беседа, държана на 23 октомври 1921 г. в София.

    

   След беседата ще продължим с темата за духовните тела и за седемте свята, за която не успяхме да говорим предишния път, поради обективните обстоятелства.

    

    

   И ще завършим с Господнята молитва и с формулата: “Да бъде Волята Божия”.

    

    

   За седемте свята и седемте тела на човека.

    

   Кога може човек да влезе в „Обетованата земя”? – Когато стане господар на своите мисли, чувства и постъпки и когато завладее седемте си „тела”, разглеждани в окултните науки и наричани с по-подходящото според споменатия малко по-горе Учител име „обвивки”, съответстващи на едноименните седем свята, а не само едно.

    

   „От Божествено гледище стремежът на човешкия дух е да придобие” тези тела. Този въпрос е непосредствено свързан със завършване на човешката духовна еволюция. Ето защо, макар че „тази идея е обширни и необятна”, ще се направи опит да се поясни.

    

   Съвременните хора виждат и съзнават само физическото си тяло, съответно само физическия свят, в който осезаемо пребивават. Те изучават анатомията и физиологията на своето физическо тяло и поразени от сложното му и разумно устройство, мислят, че както органическият, така и душевният живот на човека не са нищо друго, освен проява на тялото. Изчезне ли то със смъртта, изчезва и човекът като същество. Но това, което се руши и изчезва, не може да бъде истинско жилище на човешката душа, на човешкия дух.

    

   Сега казвате: „Веднъж да се освободим от това тяло!” Не, ти ще бъдеш доблестен човек, герой ще бъдеш, да завършиш своята еволюция. Тялото е храм Божий. То е най-голямото богатство, което имате. … Някои казват: „Този закон може да се измени”. Не, Божият закон не може да се изменя. Никой не е в състояние да измени законите на Божествения свят. Всеки, който е влязъл в Божествения свят и се е опитал да направи зло на някого, той веднага се е намерил на Земята, между ония хора, които обичат да правят зло.

    

   Човешкият живот е преходен, по завършването на духовната еволюция на човека в света е Божествен процес.

    

   Седемте енергийно-полеви структури на енергийните ни едноименни „тела”, респ. светове са:
   – физически, наричан още етерен (ефирен);
   – астрален (на чувствата);
   – ментален (умствен);
   – причинен (каузален);
   – душевен (на душите);
   – духовен (на обилна светлина);
   – Божествен (на обилна светлина).

    

   Забележка: Енергийните полета се ползват най-вече от първото ефирно до третото ментално равнище. Малцина успяват да постигнат петото душевно равнище. От там нагоре е обилна светлина.

    

   Ето как човек придобива в своето развитие различните тела и преминава с тях в съответните светове:
   – С едно тяло (физическото) човек влиза във физическия свят на въплътените;
   – с две (физическо и това на чувствата – астралното) – в астралния;
   – с три (физическо, астрално и ментално -умственото) – в умствения;
   – с четири (физическо, астрално, умствено и причинно) – в причинния;
   – с пет (физическо, астрално, ментално, причинно и душевно) – в душевния („будическия”), т.е. в „Нирвана” – „свят на блаженство”;
   – с шест (физическо, астрално, ментално, причинно, душевно и духовно) – в духовния;
   – със седем (физическо, астрално, ментално, причинно, душевно, духовно и Божествено) – в Божествения свят. Божественият свят е свят на вечна хармония. Външният израз на тази хармония аз наричам музика.
   С „Божествения свят“ се свързва и наименованието „Божие Царство”- царство на хармония, условия за развитие на всички, условия на разумния живот. ЩАСТИЕ ЩЕ ИМАТ ВСИЧКИ САМО ПРИ зачитане на Божествените принципи, закони и нравила, когато се използват Божествени методи, препоръки и норми, когато се въдвори Божествения ред и управление на отношенията между хората -свобода, съпроводена с отговорност и справедливост.

    

   Божественият свят е вечен, той никога не може да се свърши. А това, което човек е създал, предстои на вечни промени.

    

   Искате ли да не страдате, идете в Божествения свят. Там и душата, и умът, и сърцето, и тялото ви ще бъдат неуязвими, както Бог е неуязвим. Следователно, решите ли да се оплаквате, че някой ви причинил пакост, ще знаете, че вие живеете още в един от низшите светове – физическия, астралния или умствения. Опасно е да влезете в астралния свят на заблужденията.

    

   Физическото (естественото) тяло е неорганизираното, неоформеното още тяло, в което съзнанието не взема участие (неорганизирана в това отношение материя).

    

   Духовното тяло е организираното тяло, в което съзнанието на човека взима участие (организирана в това отношение материя) и го нрави буден за всичко онова, което го заобикаля. Такъв човек се радва и на радостите, и на скърбите, които Невидимият свят му изпраща. Той се радва и на благата, и на лишенията, в които е поставен. Когато говорим за Любовта, за Мъдростта, за Истината, за Правдата, за Добродетелта – петте духовни основи на човешкия живот, ние подразбираме Вечното Начало – космическото съзнание, което обхваща всичко в себе си и към което всеки трябва да се стреми. Само в неговите условия нашето физическо тяло ще се оформи и пресъздаде в духовно тяло. С последното човек ще възкръсне.
   Каква разлика има между плътското (физическото, тленното) и духовното (нетленното) тяло? Плътското тяло умира, а духовното не умира; плътското тяло страда, а духовното не страда; противоречията в живота съществуват за плътското тяло, а за духовното тяло няма никакви противоречия. Духовното тяло живее във вечна радост, в разбиране на дълбокия смисъл на живота. То живее във вечния живот.

    

   Великият Християнски апостол Павел признава, че служил на два закопа: „И тъй, сам аз с ума слугувам на Божия закон, а с плътта – на греховния закон”, Новият Завет, Посланието на апостол Павел към римляните, 7:25. Единият закон е преходен (установен от хората), а другият закон е вечен (установен от Бога). Закон съществува само там, дето живеят разумни същества. В това отношение законът може да се изпълнява само от разумни същества с висока култура. Разумността на тия същества бива различна по степен. Колкото моралът на хората е по-висок, толкова разумността им е по-голяма.

    

   Човек живее, докато душата му е в него; прекъсне ли се връзката („сребърната нишка”) между душата и тялото на човека, последният заминава за другия свят. Това заминаване наричаме смърт. Апостол Павел е казал, че ако тялото (т.е. временното жилище на човека) се разруши, той ще живее във вечното жилище, където душата пребивава. Докато дойдете до вечното жилище, ще живеете на Земята в тленното си тяло, чрез което ще изучавате законите, по които умът, сърцето и волята работят.
   Престанете ли да се оплаквате от хората, вие сте се качили в причинния или в Божествения свят, вие сте изградили причинното или Божественото тяло.

    

   Седмото Божествено тяло е това на Любовта. От Любовта материята претърпява цяла метаморфоза. Силите взимат друго направление и започват да съграждат Божественото тяло, в което човек ще живее в бъдеще; това са творческите сили, кои то градят. Ето защо всички светни, всички добри хора, които минават от едно състояние в друго при своето развитие, преживяват такова състояние, каквото обикновения човек дори не може да си представи. Те минават през големи вътрешни страдания.

    

   Ако Любовта и Правдата влезе в сърцето ви, Мъдростта и Истината в ума ви и светостта (Добродетелта) във волята ви, вие ще имате вътрешен аромат, по-приятен от този на цветята. Това ухание се нарича „нюкс”. Няма по-хубав аромат от нюкса. Ако слепият си намаже очите с това ухание, очите му ще се отворят; глухият ще прочуе, болният, ако го вдъхва, ще оздравее. Този нектар „нюкс” е онзи алхимичен елемент, който алхимиците са търсили с векове. Всеки сам може да прави опити в своята реторта, докато изработи този нюкс. Главният елемент на този нектар или аромат е Любовта.

    

   Съществата от по-високите светове проникват безпрепятствено в по-долните, но обратното е невъзможно.

    

   Нашият, физическият свят е триизмерен, астралният – четириизмерен.
   Умственият свят е петизмерен, а приичинният свят – шестизмерен и т.н.
   Би могло да се счита, че е в сила следната формула:
   Броят на телата, с които човек влиза в съответния свят плюс две дава измеренията на съответния свят. Ако тази формула е вярна, би следвало душеният свят да е седемизмерен, духовният – осемизмерен, а Божественият – с девет измерения. И действително, според Учителя Петър Дънов – Beinsa Douno „душата е от седмо измерение’’, но „духът е десето измерение”. Следователно току-що споменатата формула за измеренията важи само до душевния свят и душата включително, т.е. където участват човешки характеристики или формулата се отнася само за световете но не и за Божия Дух, който е най-висша размерност.

    

   Между астралния и металния (умствения) свят съществува зона, която съдържа грамадни запаси от енергия. Бъдещето човечество ще разполага с методи, чрез които ще може да си служи с тази енергия.
   Според Учителя Петър Дънов – Beinsa Douno еволюция съществува и в атомите на човешкото тяло: Има атоми, които са минали в първата степен, през физическото тяло. Има атоми, които са минали през физическото тяло и през духовното тяло, а има и атоми, които са минали през физическото, духовното и Божественото тяло. Следователно има еволюция на самата материя, и тя еволюира. Всичко в нас еволюира. Казвам: Когато ние възприемем Любовта (с духовната еволюция), тялото ни започва да чувства (започва материалната му еволюция), и краката ни трябва да чувстват, и пръстите, и ноктите – всичко в нас трябва да чувства Любовта. Това е Божествената Любов.

    

   Когато се облече в тялото на Любовта – най-красивото и съвършено тяло, човек може да се яви пред Бога. Дрехата на Любовта включва в себе си дрехите на Мъдростта и Истината. Който се е облякъл с трицветната дреха на Любовта, на Мъдростта и на Истината, той е опитал топлината на Любовта, светлината на знанието и на Мъдростта, както и силата и свободата на Истината. Да облече човек дрехата на великата Любов, Мъдрост и Истина – това значи да е придобил вечния живот, т.е. животът на безсмъртието, който познавали старите алхимици.

    

   Тези тела, чрез които функционира съвършеният човек, действително съществуват.
   Наричани три основни тела, трите тела на Любовта, Мъдростта и Истината са безсмъртни.
   Останалите девет Учителят Петър Дънов – Beinsa Douno назовава обвивки. Причинното тяло, умственото, астралното и физическото функционират заедно. В тях функционира сегашното съзнание. Има други още три тела в човека, които са в застой. Те са подобни на четирите (току що изброени). А великите учители имат по дванадесет тела.

    

   Тялото на Любовта – истинското тяло на човека, което никога не умира, сега се гради. Сложени са само неговите основи. Що се отнася до другите две безсмъртни тела – тялото на Мъдростта и тялото на Истината, те съществуват като зародиши. За тяхното развитие ще дойдат специални епохи.
   Целият живот на човека – във физическия, астралния, менталния и причинния свят – има само една цел: да приготви материала за изграждане на тялото на Любовта. Любовта е проектирана в тия четири свята, в четирите обвивки на човека. Тия четири обвивки са лабораториите, в които се изработват материалите, нужни за изграждане на тялото на Любовта.

    

   Тия обвивки са променливи, но има нещо от тях, което не изчезва, и което остава като постоянни зародиши – физически, астрални и ментални.

    

   Причинното тяло е нещо като атмосфера на тези зародиши. То е свързано с един свят (причинния), който съдържа възможностите на физическия, астралния и ментален светове.

    

   И преди да влезе човек в света на Любовта, той трябва да мине през причинния свят, дето настъпва пълно примиряване на противоречията. Причинният свят е свят на примирение.

    

   А светът на Любовта сам по себе си е оня постоянен свят, където всичко се осъществява. Ето защо, ЕДВА В СВЕТА НА ЛЮБОВТА СЕ РЕАЛИЗИРАТ ВСИЧКИ ЖЕЛАНИЯ НА ЧОВЕКА, които се явяват във физическия, астрален и умствен (ментален) светове.

    

   И когато аз говоря за Любовта в човека, подразбирам изграждането на това тяло (на Любовта).
   ТОГАВА ЕДВА ЧОВЕК ЩЕ ВЪЗКРЪСНЕ И ЩЕ ЗАЖИВЕЕ ВЕЧНИЯ ЖИВОТ. Тогава той ще бъде освободен от всички ограничения и несгоди на временния живот. Той няма да бъде подложен вече на тия резки промени, които са свързани с периодичното раждане и смърт (прераждането). Той няма постоянно да се ражда и умира, а ще живее във вечността. Той пак ще идва между хората, но не по принудата на кармичния закон, а по свободата на Любовта. Ще идва между тях като син Божи – да им помага.
   ЧОВЕК, КОЙТО ИМА ТОВА ТЯЛО (на Любовта), КОЙТО СЕ Е СДОБИЛ С ВЪЗКРЕСЕНИЕТО, МОЖЕ ДА БЪДЕ ВИДИМ И НЕВИДИМ. За него цялата земя е отворена, и граници не съществуват. Прегради – физически и духовни – за него няма. Цялата жива Природа го познава и му се отзовава. Него го познават и най-лошите хора, и най-хищните зверове, и му се покоряват.

    

   Човекът, който живее в тялото на Любовта, неприятели не може да има, защото той носи живот, мир и осъществяване на всяко съкровено желание. Той носи задоволяване на всички нужди у всички същества.
   Да имаш тялото на Любовта, ще рече да проявяваш Любовта, да я живееш.

    

   А Любовта – това е вечен живот и вечно подмладяване, вечно познаване на Бога, вечно разширение на Свободата. Такова тяло и такава Любов притежава възкръсналия Христос.

    

   Една задача е дадена на всички хора: да изменят, да преустроят телата си. За това изменение човек не трябва да чака смъртта за да възкръсне. Човек трябва всеки ден да умира и всеки ден да възкръсва. Вечният живот подразбира състояние, при което човек живее съзнателно при всички условия – благоприятни и неблагоприятни.

    

   Когато страда, човек умира; когато се радва – възкръсва. Страданието ограничава човека, а радостта го освобождава. Един ден, когато се издигне над радостите и страданията, човек нито ще умира, нито ще възкръсва.

    

   Възкресението подразбира нов, Божествен живот. В този смисъл човек може да възкръсва по няколко пъти на ден. Достатъчно е да се откаже от едно свое заблуждение, за да възкръсне нещо в него. Възкресението подразбира освобождаване.

    

   Сегашният човек не е това, което е бил в миналото, нито ще остане такъв в бъдеще. Човек се изменя по ум, сърце и воля, помисли, чувства и желания, респ. действия; той изменя и своите разбирания, своя начин на живот.

    

    

   БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ!

  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
  • Духовен наряд с групата на Мария Майсторова
   07:00 -09:00
   31.10.2021

   СУТРЕШЕН ДУХОВЕН  НАРЯД ЗА 31 ОКТОМВРИ

    

   Обични братя и сестри,

    

   Нашият наряд ще се проведе в последния ден на м.октомври, след връщането на нормалното часово време, и в навечерието на Деня на Будителя отново онлайн. През м.ноември предлагам нарядите да ги правим в съботния ден, който е по подходящ за духовна дейност. Заради големия духовен празник – Деня на будителя ви предлагам да започнем с молитвата при изгрева на Слънцето от “Химни на Слънцето”:

    

   Молитвата при изгрева на Слънцето 

   Будя. Изгрява моето Слънце в моята душа.

   Да се слави Името Божие!

   Будеш. Изгрява Божието Слънце в мен, във сърцето.

   Да дойде Царството Божие!

   Буди. Изгрява Слънцето на моя дух.

   Да бъде Волятя Божия!

   Будим. Изгрява Слънцето на нашите Ангели.

   Да се въдвори Царството на Отца Нашего на Светлините!

   Будите. Изгрява Слънцето на Великия Господ на Мира в нашите души.

   Да обнови нашата душа със своята сила.

   Будят. Изгрява Слънцето на всички Слънца на нашите духове.

   Да ни даде Господ живот, здраве и свобода!“

    

   А след това да продължим със следните молитви и с четири психически упражнения, дадени от Учителя в съборните беседи през .м.август 1921 година:

    

   „Отче наш“

   Размишление (коленичили на лявото коляно): „Да ни благослови Господ да ходим неуморно в Пътя на Истината и Живота. И всичките ни мисли, желания, действия и постъпки да бъдат заквасени с Живата Истина, която изтича от Духа на Любовта.

   Благославяй, душе моя, Господа!“ /песен/

   Да се помолим на Господа: „Всички наши приятели, които са тук, и които не присъстват, да ги закваси с Живата Истина на Живия Господ, Който сега е между нас.

   „Добрата молитва“

   „Бог е Дух, и които Му се кланят, с Дух и Истина трябва да се кланят.“ (Евангелие от Йоана 4:24)

   „Освети ги чрез Твоята Истина: Твоето Слово е Истина.“ (Евангелие от Йоана 17:17)

   „Затова отхвърлете лъжата и всеки с ближнаго си говорете истина, защото сме удове един на друг.“ (Послание към ефесяните 4:25)

   „Защото законът чрез Мойсея бе даден, а Благодатта и Истината – чрез Исуса Христа биде.“ (Евангелие от Йоана 1:17)

   „Затова да празнуваме не с вехт квас, нито с квас на злоба и лукавство, но с безквасни хлябове на искреност и на Истина.“ (Първо послание към коринтяните 5:8)

    

   И да направим следните психически упражнения:

    

   Най-напред нека да произнесем следното изречение: Да подчини Бог всяко нисше действие в нас на Духа на Истината!

   Като произнасяте тази формула  ще имате предвид нисшето в света, което развращава хората – ще го снемете надолу. Като вдигнете ръцете си нагоре, ще концентрирате мисълта си, за да започне върху вас да действа Духът на Истината. Това упражнение ще направим три пъти.

    

   Изречението, което ще произнесете при второто упражнение е: Да се възцари Любовта, Мъдростта и Истината във всичката си пълнота в нашите души!

   Ръцете се поставят хоризонтално пред гърдите с длани, обърнати напред и допрени средни пръсти; след това ръцете се разтварят в хоризонтална посока и се издигат нагоре, докато се допрат над главата, след което се свалят надолу пред гърдите.

    

   Това упражнение ще направим три пъти и при последното изпълнение на упражнението ще кажете: Така ние отваряме сърцата си на Господа, Който е сега между нас. Да се прослави Неговото Име! Амин!

    

    

   А при следващия ни наряд ще продъдължим с други две психически упражнения, които Учителя ги е дал в книгата “Беседи, обяснения и упътвания” във Велико Търново през 1921 г.

    

   Мили приятели,

    

   Напомням отново и за доброволното ни  участие в молитвената верига всеки ден в 7.00 ч. сутринта и в 21.00 ч. вечерта с молитвите:  Псалом 91 – текст и песен; Молитва на Духа Святий;  Молитва на Силите и да завършваме с формулата: “Господи, благоволи да възстановиш Любовта, Мъдростта и Истината в сърцата на вскички ръководещи лица по Земята, за да живеят всички хора в мир и радост, и да се почувстват като братя и сестри с един Баща”. Този наряд е желателен заради пандемичната обстановка, която се надяваме да приключи до края на тази година и заради нелеките звездни влияния, за които ще ви информирам по-подробно на електронните ви адреси през следващата седмица.

   На имелите си ще можете да прочетете продължението на темата за духовните тела и беседата “Синът Божий”.

    

   Няма Любов като Божията Любов!

    

   БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ!

  Създадохме sinarhia.com за вас, защото вярваме, че:

  Братство се гради не с устави и договори, а с Любов.

  Истинското Християнство изключва власт на едни хора над други.

  Само безкористната работа е работа за Бога.

  Е добре да прилагаме Учителя, а не да го предаваме.

  Център на нашето обединение трябва да бъде Христос.

  Единението в Любовта прави силата.

  Ако споделяте нашите възгледи, добре дошли сред нас! 🙂

   

  Close