Братски срещиНовини

СРЕЩА ЗА ПРОМЕНИТЕ В УСТАВА

Братя и сестри, приятели,
Комисията за промени в устава реши да проведе на 26.03.22год. от 14.00ч. съвместно заседание с всичките ръководители на Братските общности в страната, които имат право на глас в Общото събрание по сега действащия устав, за да ни кажат ясно какво е мнението на братята и сестрите в страната. Заседанието ще се излъчва он лайн в зуум на този линк адрес:
https://us02web.zoom.us/j/6610859028
и в него могат да вземат участие всички братя и сестри, които желаят и се вълнуват от състоянието и бъдещето на нашето Братство.
Мнението на практикуващите юристи в комисията, които работим от десетилетия в българския съд е категорично за всеобщото право на глас, което възниква при определени условия, тъй като масово братята и сестрите не желаят да имаме членски права, респ. членски книжки и внос, както е в Братството във Франция. Вярваме, че по-голямата част от братята и сестрите вече са осъзнали, че голямата част от проблемите ни възникнаха именно поради привилегированото положение на една малка част от нас с право на глас в ОС, която вземаше решения, задължителни за всички, независимо от тяхното мнение, в продължение на 28 години.
Повторно ви обръщам внимание върху това, че Общото събрание на всяко юридическо лице се състои от ВСИЧКИТЕ негови членове. Това важи и за търговските субекти, и за всичките други юридически лица.
Проблемът с Общото събрание в нашето Общество възниква от обстоятелството, че по-голямата част от хората не желаят да имат официални членски права по най-различни съображения.
Това налага официалните членски права да бъдат заменени с друг определящ белег на членовете, които имат право да участват в ОС с право на глас.
намираме, че е най-подходящо да се въведат критериите, посочени в предлагания променен Чл. 11 от устава.
Това дава гаранция срещу т.н. „изборен туризъм“ или „мъртви души“, които могат да изкривят действителната воля на братята и сестрите.
Изискването за заявление до ИС се нарича активно избирателно право, а личното участие в работата на ОС ще предотврати злоупотребата с пълномощни.
Предлагания от някои братя и сестри принцип на избор на делегати, отново ще изкриви волята на членовете на обществото, защото:
– -Броят на делегатите, избирани от всяка група ще се определя по механичен критерий, какъвто Учителя ни съветва да не прилагаме.
– – В групите има хора с различно мнение.
– – Хората от групите не могат да контролират начина, по който гласуват делегатите
– – При своеволно гласуване от страна на делегатите, резултатът от тяхното гласуване не може да бъде променен впоследствие
– – Добавянето на делегати към досегашните членове на ОС просто го увеличава с определен брой гласове, но не променя дефектите при вземането на решения, които имаме и до днес
– -Твърдението, че ще има хиляди участници е очевидно неправилно, защото всичките групи д страната не надхвърлят 800 човека, а голяма част от тях няма да имат желание или условия да участват в ОС
– – При предложения вариант точният максимален брой на участниците в ОС ще бъде известен предварително и
– – Има достатъчно големи зали в цялата страна.
Убедена съм, че единствено равните права при вземането на решения ще доведе до обединяване на нашата Общност, към което вярвам, че всеки от нас искрено се стреми. Нещо повече, ако не извършим тази фундаментална промяна, всички други промени, наистина ще се окажат козметични, както някои братя и сестри вече предполагат, че ще се случи.
С братски поздрав,
Румяна Радкова Председател на комисията по промени в Устава
Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close