Четирите съвета

За дейността на групата на Мария Майсторова

Любезни Приятели, имам удоволствието да споделя с Вас отчета за дейността на групата на сестра Мария Майсторова, вдъхновена от импулса за работа по метода на Четирите съвета.
Този удивителен и светъл импулс се появи над България през 2018 г., за да възроди завещания от Учителя метод за правилно разпределение на братската работа, на изява на творческите способности, на вдъхновение и радост от работата за Бога.
Много от братските общности в цялата страна откликнаха и работата им зарадва всички с изобилни плодове.
Ето и обръщението на сестра Мария Майсторова:
Любезни братя и сестри,
През тази година имаме своеобразен юбилей. На 21 август ще стане точно един век, откакто Учителя е произнесъл пред ръководителите на събора във Велико Търново, забележителната си беседа “Определяне работата на Четирите съвета”, която звучи особено актуално и на днешното ни събрание. В нея Той казва: “Ние искаме да се организираме, за да работим. Организациите могат да бъдат механически, когато между частите им няма тясна вътрешна връзка. Връзката може да бъде и органическа, т.е. вътрешна, но ако в тази вътрешна връзка няма съзнание, т.е. няма разбиране между частите, също не се постига целта. Защото това организиране е вложено в самите нас…”.
По повод предстоящия юбилей и организацията на четенията на останалите беседи, произнесени от Учителя през същата 1921 година, ще си позволя да споделя опита на нашата група, която органтизира такива четения в продължение на две години, тук, в тази зала.
И така, започнахме публичните четения на беседи от поредицата “Сила и Живот” за широката общественост и за наша радост всеки път, обикновено в неделните дни, този салон се пълнеше с много желаещи да чуят Божественото Слово на Учителя.
Първата беседа, която преиздадохме в два варианта, със стария и с новия правопис, беше “Сънищата на Йосиф”. Тя бе прочетена на празника на групата от Западен парк на 13.05. 2018 г.
Беседите издавахме първоначално със собствени средства, а по-нататък присъстващите решиха и те да участват доброволно със скромни суми, като книжките със съответната беседа получаваха като подарък.
Трябва да отбележа, че беседите бяха внимателно сравнявани с оригиналните издания и с тези, отпечатани впоследствие от издателството на ОББ. В процеса на подготовката им за отпечатване, в някои от тях откривахме пропуски на цели пасажи, които допълвахме, съобразявайки се с оригиналите. Не липсваха и правописни грешки, които често отстранявахме. Преиздадените беседи ги изпращахме за четене в братските групи в Пловдив и в Търново по споразумение, съобразно синархическия принцип, а и следвайки примера от работата на Варненската група.
Четенията преминаваха като своеобразни концерти, защото с радост се включваха и нашите цигулари, които запълваха паузите по време на четенето с подходящи изпълнения на песни от Учителя. Повечето от тях са записани с видеокамера и всеки може, ако пожелае да ги гледа.
Така преиздадохме за тези четения следните беседи:
• “Мир Вам”
• “Необходимостта да познаваме Бога”
• “Фарисей и Митар”
• “Условията на вечния живот”
• “Плодовете на Духа и делата на плътта”
• “Страхът”
• “В началото бе”
• “Многоценният бисер”
• “Мировата любов”
• “Космичната обич”
• “Божественият промисъл”
• “Блудният син”
• “Каквото вържете на Земята, вързано ще бъде на
Небето”
• “Изкушението”
• “Молитвата”
• “Свобода на Духа”
• “Истината”
• “Милосърдието” и др.
В просветната ни програма беше включено и редовното четене на Протоколите от Божествената Верига, но го прекъснахме, когато открихме известни разлики между официалното им издание и оригиналите, като решихме и тях да преиздадем по-късно, както беседите. Но заради пандемичната обстановка отложихме преиздаването им.
Работата на Просветния съвет беше неделима от тази на Духовния, която също така ще помним с многобройни срещи и лекции, за които мога да дам допълнителна информация.
Радвахме се на гостуванията на различни лектори от София и от други градове, които организирахме в залата ни в Студентски град за известно време. На тях присъстваха братя и сестри и от другите два съвета – физически и примирителен. С голям интерес бяха изслушани спомените за първите ученици на Учителя, споделени от различни братя и сестри, и от всички тях пазим видеозаписи.
Групата ни взе участие и в първата национална среща на Просветния съвет в Стара Загора. Но след появата на пандемията се наложи да продължим просветната и духовната ни дейност няколко месеца пред компютрите в домовете си.
А от есента на 2020 година започнахме да се събираме отново, но този път в зала “Прозрения”, предоставена ни от брат Йордан Узунов на ул.”Цар Симеон” в София. На тези срещи ни гостуваха и няколко сестри от Хор “Евера”, от чиито изпълнения, вдъхновението и хармонията в групата осезателно се увеличиха.
Не мога да не изразя специалната си благодарност към всички участници в работата на Съветите, а именно: Сестра Надежда Белева, Ренка и Румен Станчеви, Галя Константинова, Румяна Радкова, сестра Бояна Андреева и нейния музикален екип, сестрите Донка, Дафинка, Димитринка, брат Петър Вангелов – за четенето на беседите, Ник Симеонов – за видеозаписите; брат Валери Тошков, д-р Димитър Колев, д-р Цвятко Рангелов, брат Теодор Николов и сем. Маджарови за прекрасните им лекции, сестра Валя Белова – за рекламната й дейност. Незабравими ще останат за нас и лекциите по астрология и нумерология на сестра Марта Переклиева, която напусна физическия свят през миналата година много внезапно.
В един момент, малко преди появата на пандемията бе прекъсната вътрешната връзка с някои участници в групата ни, за която говори и Учителя в беседите. Но преодоляхме това изпитание и макар в намален състав, групата продължи просветната си дейност и я осъществява до ден днешен.
Юни 2021 г.           Координатор:
                                                                 /М.Майсторова/
Може да бъде изображение с текстово съобщение
Харесване

Коментар
Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close