„Ето колко е добро и колко угодно, да живеят братя в единомислие.“ (Псалом 133)

  Юбилейно изкачване на Мусала по случай 100 години високопланинска школа

  Юбилейно изкачване на Мусала по случай 100 години високопланинска школа

  Наряд за лятното слънцестоене на 22.06.2022 г.

  Наряд за лятното слънцестоене на 22.06.2022 г.

  КАЛЕНДАР НА БРАТСКИТЕ СЪБОРИ 2022 Г.

  Братя и сестри, Вече започнаха поканите за традиционните Братски събори за 2022 г.   За да продължим тази братска традиция…

  25 и 26 юни 2022 г. Традиционен ежегоден детски празник

  Братя и сестри, на 25. и 26.6.2022 ще се проведе традиционният ежегоден детски празник с тазгодишен домакин софийска братска общност под наслов…

  Тук е календарът ни с програма за събития: срещи, събори, творчески мероприятия (концерти, изложби, представяне на книги и др.), общи молитви на последователите на Бялото братство в България и полезни новини с информация за синархията, както и други теми свързани с хармонизиране, координиране и сплотяване чрез братски живот по методите завещани ни от Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно) .

  Предстоящи събития - кликнете върху избрана дата за още подробности (на мобилните устройства информацията се показва под календара)

  Покажи събитията по категории

  Местоположения

  Изчисти предпочитанията
  < 2021 >
  Юни
  Пон
  Вт
  Ср
  Четв
  Пет
  Съб
  Неделя
  май
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  • Групата на Мария Майсторова
   16:00 -18:00
   06.06.2021

   ДУХОВЕН НАРЯД ЗА 6 ЮНИ – НАЧАЛО 16.00 ч.

    

   Варна, 21. I. 1918 г.

    

   До всички приятели малки и големи, и за добрите ученици

    

          Само, когато Слънцето грее, животът има смисъл. Само, когато реките текат, Земята се разработва. Само когато дъждът пада, семето се благославя. Когато плодовете зреят, душата се радва. Хранете се с плодовете на добродетелта. Обичайте се и Господ ще бъде вън и вътре във вас. Носете дрехата на Правдата. Обработвайте сърцето си с Любовта. Разкопавайте ума си с Мъдростта. Служете на душата си с Истината и Великият, Живият Баща на Мира, Отец на бъдещите векове ще бъде с вас и вие с Него. Само тогава ще познаете Истинския Бог и Христа!

   Д. У. В. В. Ж. К. В. О.

   (Свещеният подпис)

    

    

   Източник: Писма до първите ученици (1889-1906г.)

    

    

   Обични братя и сестри,

   Месец юни се очертава да бъде също така съдбовен за нас, както и отминалия месец май, затова ви предлагам да започнем с формулата на Учителя, дадена за всяко първо число от месеца, както и да казваме всяка вечер от 22.00 ч. Молитва на избраните и Молитва за България.

    А сега нека да изпеем песента Бог е Любов, и да произнесем формулата, посочена по-горе; Добрата молитва и Красивата молитва:

    

   „Да дойде царството Божие на Любовта, да разгърне чувствата в душата ми и да блесне Истината“!

    

   Добрата молитва и

    

   Красивата молитва:

    

   Господи Боже, направи ни твърди като диаманта, за да станем основание на Новата Вселена. Направи ни като стълбове в Твоята жива църква, за да възприемаме Божествения Живот за другите. Освети ни със силата на Светия Си Дух, за да можем със Словото, мисълта и делото да събуждаме заспалите души.

   Разкрий в нас, милий Боже, Божествената Си същност, помогни ни да се сдобием със сила, за да познаем Истината, да станем деца на Светлината, да ходим в Пътя на Правдата за осъществяване на Плана Ти и за дохождане на Царството Ти на Земята.

    

   Амин.

    

    

   (Молитва, дадена на група от 10 ученици)

    

    

   Мили приятели,

    

   Днес искам да поставим началото на един нов тематичен цикъл от Словото на Учителя, посветен на устройството и функциите на човешкото тяло, който можем да обсъждаме и на следващите ни срещи. Ще започнем, разбира се, с главата на човека. Ето и няколко мисли от Учителя за нея:

    

    

    

    

          “…Числото десет представя Любовта, т.е. главата на човека. Засега главата разполага със седем врати: две очи, две уши, две ноздри и една уста. Има още три врати, които някога ще се отворят, но засега Господ ги е затворил. Съвременните хора не могат да си служат, както трябва, със седемте врати, а какво ще бъде положението им, ако се отворят и последните три? Ще дойде ден, когато човек ще използва разумно и десетте врати на главата си. Това ще бъде, когато той живее в числото десет…”.

    

   Учителя

   Из “Малкият повод” 23 март 1927 г.

    

    

    

    

   ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

   Устройство и функции

    

   • Физическото тяло на човека е ключ, с който могат да се разрешат всички трудни въпроси.
   • Колкото са важни умът и сърцето, толкова е важно и тялото.
   • Тялото е интересен обект за изучаване. То е малка вселена, в която стават различни промени. Човешкото тяло е синтез на всички процеси в Природата. Ако познаваш тялото си, ще познаваш видимия и невидимия свят.

   Ако познаваш окръжаващите, ще разбереш цялата Вселена…

    

    

    

    

   УСТРОЙСТВО НА МОЗЪКА

   Най-първо човек трябва да изучава своята глава и своя мозък.

    

   Всеки трябва да разбира устройството на своя мозък, да знае, че в него се крие някакво реално богатство.

   Една от задачите на съвременната наука е да изучи подробно устройството на човешкия мозък, за да си обясни всички противоречия, които съществуват в живота.

    

   За да не изпада човек в такива положения да бъде зависим от външните условия, той трябва да разбира строежа на своето тяло. специално на своя мозък. Днес няма по-велико нещо от устройството на човешкия мозък.

    

   Според качеството и количеството на мозъчните клетки, които възприемат Божията Любов, Мъдрост и Истина, се определя и Любовта, Мъдростта и Истината в самия човек. Каквато и колкото светлина възприемат тези клетки в себе си, те я изпращат навън чрез съзнанието на човека. В мозъка на човека има едно слънце, което движи всички планети.

    

   Значи, каквото виждаме на небето, същото го има и в мозъка. Това, което наричаме движение на сили, на силови центрове в мозъка, не е нищо друго освен влиянието на външните планети върху човешкия мозък. Значи човек носи астрологическите знаци в мозъка си. Ако слънцето в човека изгасне, той е загубен. Ако една от планетите в неговата глава се разруши, той преживява голям катаклизъм. В средата на човешкия мозък се намира тъй нареченото „летящо око на душата“. Ако това слънце не грее в човека, нищо не става от него. То играе роля на трансформатор в човешкия организъм. Когато външната енергия прониква в мозъка на човека, този възел или окото на душата, препраща тази енергия по целия мозък. То има и други свойства, освен това да трансформира слънчевата енергия. В мозъка има и друг трансформатор, който препраща слънчевата енергия по цялото тяло. От правилното трансформиране на тия енергии зависи здравословното състояние както на организма, така и на чувствата. Значи това око е трансформаторът на Божествената енергия в човека и създава условия за неговото проявление.

   Следователно, когато това Слънце свети в човека, в него има радост и веселие. Той е вдъхновен, чувства се като с криле. Заоблачи ли се това слънце, в човека настава мрак, скръб и страдание. Той се намира в ада. Ето защо човек трябва да пази това Слънце да не изгасва. Съвременните учени, като биолози, физиолози, анатомисти са изучили човешкия мозък, като са събрали много факти относно гънките на мозъка, както и върху белите и сиви мозъчни влакна, но не са обърнали внимание върху известен род мозъчни клетки, които пречупват светлината на моралния свят. Тази област в мозъка на човека е наречена морална среда.

    

   Моралният свят, в който зло не съществува, изпраща своята светлина до мозъка и тази светлина се възприема от клетките на тъй наречената морална област. Значи тази светлина не иде от Слънцето. Тя минава само през Слънцето, но не е нито слънчева топлина, нито слънчева светлина.

    

   Забелязано е, че всички хора не приемат еднакво количество морална светлина и топлина: някои приемат повече, някои по-малко.

   Мозъчната система е динамична, понеже произвежда електричество. На първо място седи сивото вещество на мозъка.

   Мозъкът на човека е съставен от два вида материя: от груба, физическа материя, която се разлага, и духовна, ефирна, която не се разлага. Върху духовната материя на мозъка се отпечатват всички човешки мисли. Като умре, човек взима със себе си именно тази ефирна, духовна материя на мозъка. Този мозък дава образ или лицето на заминалия.
   Учените правят изчисления и намират, че в човешкия мозък има три милиарда и 600 милиона клетки, които работят в областта на неговата умствена дейност. Те са изчислили, че всичкото световно знание може да се напечата върху човешкия мозък в 90 книги, големи като Библията, и ще остане свободно място за още 900 такива книги. Това показва, че на човека предстои още много да мисли, да учи.
   Като изучавате човешкия мозък, ще видите, че той е набразден, образуван от ред начупени, огънати пластове, които са претърпели ред метаморфози, докато дойдат до това състояние, в което ги намираме. По гънките на мозъка тече космическата енергия на разумния живот, който душата използва. Учените казват, че от гънките на човешкия мозък зависи неговата мисъл. Това значи, че енергията на мисълта тече именно по тия гънки и по тях пак излиза навън. Те са проводници на енергиите от цялото пространство.

    

   Мозъците на различните хора са различно инсталирани: едни от тях имат повече гънки, а други – по-малко; мозъците се различават и в качествено, и в количествено отношение.

   При подробно изучаване на човешкия мозък ясно се вижда голямото различие в нагъването на мозъчното вещество у различните хора.

   Съвременните учени твърдят, че толкова повече мисли може да произведе вашият мозък, колкото повече гънки има той. Що са гънките? Това са ония вложени черти, които се виждат върху него. Тия гънки, тия вадички канализират вашите мисли.

   Много от съвременните физиолози и лекари мислят, че всичките гънки на мозъка в човека са еднакви. Те не са изучавали ъглите на тия гънки. Значи в мозъка става един вътрешен процес. Ъглите изразяват само известни гънки, чрез които ние можем да трансформираме известна енергия, да отстраняваме известни цветове, други да превръщаме и да приемаме само онези цветове, които помагат за развитието ни.
   В бялото вещество на човешкия мозък се прекръстосват много сили, които работят за съграждането на човешките мисли и чувства.

   По какво се отличава сивото и бялото вещество в мозъка?

    

   (Сивото съдържа клетки, а бялото е сбор от нервни влакна.)

    

   Най-важно е сивото вещество, което е на повърхността на мозъка.Количеството на мозъка се определя от броя на мозъчните клетки и от броя и дължината на мозъчните нишки. Един ден ще се достигне до тези измервания. Колкото по-добре са развити белите мозъчни нишки, толкова по-добре е развито съзнанието. В животните тия нишки не са развити. Мозъкът е най-важният орган за нас. В него има милиони малки нишки, които излизат от центъра към повърхността. Всички тия нишки са проводници на тая Божествена енергия, която служи за образуване на Божествените мисли. Това е една арфа, на която човешкият дух, като свири, образува хармония.

    

   Физиолозите и анатомите, които изучават човешкия мозък, забелязват в предната част на мозъка тънки, едва уловими с микроскоп, бели нишки като нерви, от особена материя, от особен род. Колкото по-тънки и по-многобройни са тези нишки, толкова и съзнанието на човека е по-силно развито. У всички хора от по-нисък уровен, както и у всички животни има такива нишки, но те са по-малко на брой и по-тънки. Когато човек работи усилено върху себе си, той развива съзнанието си, а едновременно с това се развива и тази мрежа от нервни влакна, орган на съзнанието. От голямо значение също е устройството на мозъка, дължината на мозъчните нишки.

    

   Интелигентността на човека зависи от устройството на бялото вещество в мозъка. То е във вид на нишки. Самото вещество е почвата,върху която растат човешките идеи. По нишките на бялото вещество се определя характерът на човека. Ако тия нишки не са еднакво дълги, ражда се дисхармония в проявата на моралните чувства, както и в домашните и обществените чувства, а също тъй и в мислите. Понякога човек с неразумното си живеене осакатява тия нишки и тогава животът му не се проявява правилно: усеща главоболие, тежест, стеснение и тъмнина в мозъка. Когато тия нишки са нормално развити, т.е. еднакво дълги, от тях излиза светлина. В духовно отношение човек представлява сбор от хиляди запалени лампички. Той прилича на един добре осветен град. Всички лампички в този град са правилно наредени. Това се дължи все на тия бели нишки в мозъка. Някои от тези нишки сега се образуват. Колкото тия нишки са по-дълги, толкова и човешкият характер е по-силен, т.е. моралните чувства са по-добре развити.

    

   Когато съзнанието на човека не е будно за духовни, за възвишени неща, това показва, че белите нервни влакна в предната част на мозъка му не са достатъчно развити.

    

   Ако отворите мозъка на един човек, какво ще стане? Ще видите, че интелигентността му съвсем ще се изгуби. Като наблюдавате, ще видите, че в този мозък стават известни приливи и отливи. Ако отворите само едно малко отворче в мозъка на някой човек и му дадете да чете някоя хубава книга, ще забележите, че когато у човека започнат да работят тия скрити
   сили, самият мозък се повдига нагоре-надолу. Щом дейността на човешкия мозък почне да отслабва, тия сили се изгубват, мозъкът отново спада и се скрива като в една коруба. Ето защо Господ е турил човешкия мозък в такава една твърда коруба, за да може да издържа този вътрешен напор. Колкото по-дебела е обвивката на човешкия мозък, толкова по-мъчно човек възприема нещата. Както да обяснявате на този човек някой философски въпрос, той мъчно ще го разбере. Защо? Дебела е обвивката на неговия мозък. Той се намира още в зимата на своя живот.
   Аз съм изучавал цели единадесет години човешката глава, специално главата на българина. Измервал съм мозъка му и съм дошъл до заключение, че мозъкът на човека трябва да се преобрази, особено сивото мозъчно вещество. В човешкия мозък има доста неорганизирана материя, която е причина за мозъчните смущения. Тази материя трябва да се организира, да оживее, да стане съзнателна. Но и това не е достатъчно. Тази материя трябва да се повдигне, да стане самосъзнателна, подсъзнателна и най-после свръхсъзнателна.

    

          Каквото е станало със Земята, същото забелязваме в човешкия мозък. И той се е отклонил на 23° от правия ъгъл. Ето защо нашите мисли, нашите философски разсъждения са на 23° далеч от Истината. Сегашната философия и сегашните вярвания на хората са далеч 23° от Любовта. Кога ще се оправи светът? Когато изправите оста на вашия мозък на 90°.

    

    

   Обични братя и сестри,

    

   Преди да дадем думата на сестра Белева, която ще говори за “Геометрични проекции, словесни кодове и съзвучие между движения и музика в Паневритмията”, моля да обърнете внимание върху следния откъс от беседата “Идеята за хляба и живата енергия” в едноименната лекция на Учителя и интересно становище на една сестра от Троян за реализирането на тази идея:

    

   “…Питам: Продава ли се хлябът във вашия град? – Продава се: черният по-евтино, белият – по-скъпо. „Ние сме културни хора.“ – Щом е така, аз имам особено мнение за вас и за вашата култура. Ако това разбиране не се промени, в бъдеще животът ще стане сто пъти по-лош от сегашния. В продължение на сто години само хората ще се изродят. Фалшификацията на хляба, премесването му с боб, пясък, вар ще изроди човечеството. – Защо фалшифицират хляба? – За печалба. Всеки иска да печели с него. Религиозните казват: „Това не е наша работа, има държавници, които ще наложат новия закон за хляба“. Питам: От една капка вода ли е образуван облакът? Всяка капка има желание да измие нещо, да ороси земята и да напои цветята, с една дума да принесе някаква полза. Благодарение на хилядите капки всичко в природата расте и се развива. Всеки човек е водна капка. Следователно, ако ти не вложиш в работа своя ум, своето сърце, своята воля и желание, какво ще стане в света? Казано е в Писанието: „Когато ме потърсите с всичкото си сърце, Аз ще ви се изява“. – Какво значи да намерите Господа? – Това значи да започне великият закон на Любовта да работи във вашите души. – „Как ще стане това?“ – Започнете да се храните с най-простата храна, достъпна за всички, за да създадете една вълна, която да обхване всички хора. Само така ще се оправи светът. Какво става днес? Някои семейства изразходват за един обяд или вечеря по хиляда и повече лева, други едва намират 50–60 лева за вечеря, а трети – гладни лягат. Някои слагат на трапезата си по две–три яденета, а други – нито едно…”.

    

   БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПЪРВАТА ДЪРЖАВА, ДА ПРИЛОЖИ БОЖЕСТВЕНИЯ ЗАКОН НА ЗЕМЯТА – ХЛЯБЪТ ДА СЕ ДАВА ДАРОМ

   Трябва ли хлябът да се продава? Когато създаде хляба, Бог забрани на хората да го продават. Голямо проклятие виси върху човечеството. – Защо? – Защото продават хляба – великото благо в живота. Абсолютно забранено е да се продават хлябът и брашното. Трябва ли след всичко това да питате защо светът е лош, защо хората са лоши? Първото условие, което трябва да се спазва, е да се дава хлябът без пари. Няма по-голямо безчестие от това да купуваш и да продаваш хляб. В бъдеще хората ще се чудят на сегашните хора, че са били такива говеда  на двадесети век. Първите хора, които са злоупотребили с житото, като са го продавали и купували, не са видели добро до четвъртото поколение. Помнете: Кармичният закон не прощава! Не казвам, че новата идея да се дава хлябът без пари ще се приеме изведнъж. Важно е тая идея да проникне в човешкия ум и постепенно да си пробива път. Никакъв спомен не трябва да остане от мисълта, че хлябът трябва да се продава. България трябва да бъде първата държава, да приложи Божествения закон на земята – хлябът да се дава даром. Само оня може да приложи тоя закон, който е абсолютно чист и безгрешен. Грешният, освен че няма да приложи тоя закон, но ще създаде още по-лош. Значи само мъдрият, праведният и благородният може да приложи тоя закон.

   Знаете ли колко жени, колко момичета са продали своята чест само за хляба? Знаете ли колко хора са продали възвишеното и благородното в себе си само за хляба? След това казвате: „Господи, да бъде Твоята воля!“ – Да бъде Твоята воля, но да се изпълни нашата воля. Обличате се добре, с хубави шапки и цилиндри, а вашите сестри гният в порока! За един хляб продават своята чест! Как ще оправдаете това вие, бащи, майки, учители, свещеници, професори, царе? Ще кажете, че Господ е наредил нещата така. Лъжа е това!! Миналите поколения направиха това. Следователно, това, което хората са направили, хората трябва да го изправят! Ние трябва да оправим това. Ако някой развалил къщата на своя ближен, умните хора трябва да я оправят! Ето защо във всички трябва да влезе великият импулс на Любовта, а не само да се числим към някоя Школа и да казваме, че Бог е такъв или онакъв.

    

   ІІ. ЖИТОТО.

    

    

    

    

   Житото е дошло на Земята от менталния свят като идея преди 200 милиона години, или 8000 научни години, които са процеси на Слънцето от 25000 години. Дълго време житото е било храна на ангелите и когато хората на Земята стигат до падение, го изпращат с мисия – да промени лошите навици на хората и да спаси човечеството от загиване. То е малката Божия Любов, която навсякъде минава и всичко оправя. Колкото една страна на Земята употребява повече жито, толкова по-духовни и интелигентни са нейните граждани. В него се съдържат всички необходими елементи за правилното развитие на земния човек. Понеже хората го мелят, продават, държат в хамбари – спират Божието благословени е, житното зърно е станало много малко. Първоначално то е било колкото ябълка и е било много вкусно. И сега житото в Духовния свят е голямо като ябълка и с няколко зърна човек може да се нахрани спокойно.

   Житното зърно е едно от възлюблените деца на Ангелите. Като не разбират значението на житното зърно, гледат на него като на обикновено нещо. Те не подозират даже каква жертва прави житното зърно за човечеството. Когато хората го дъвчат, то казва: „Радвам се, че ме дъвчете и мога да ви дам нещо от себе си. При това, колкото повече ме дъвчете, толкова повече давам.“

   Най-чистата храна е житото. Казва Христос: „Аз съм живият хляб.“

   Като ядеш житното зърно, кажи: „Господи, научи ме да придобия изкуството на житното зърно.“ Ако търсите Христа, ще го намерите скрит в житното зърно.

   Житното зърно е Христос. Целият свят се храни от Христа. Житните зрънца са Неговото тяло. Веществото на житното зърно, това са соковете, с които са се хранили Ангелите. Житното зърно е емблемата на Христа. И във всички плодове, които има, Христос се олицетворява в Своята чистота. И тъй, ако ние се храним с жито и плодове, животът ни ще бъде по-чист и по-свят.

   Всички храни произлизат от житото. Житото представлява първичната материя, която е дала подтик на органическия свят. Този подтик е Божествен. Следователно, който иска да приеме този подтик в себе си, той трябва да се храни с жито. Житото е в състояние да му помогне, да му покаже начина, по който може да уреди всичките си работи. Вярно ли е това? Опитайте и ще се убедите. Преди да се съмнява и да отрича нещата, човек трябва да ги опита.

   Ще кажете, че житото е еднообразна храна, а ние сме свикнали с голямо разнообразие в храната. Вижте елените, които живеят по полюсите – хранят се само с трева, която мъчно намират под снега, но си изработват и копита, рога, зъби и всички удове. Когато се хранят, те насочват мисълта си към това, което им е необходимо, да го изградят и по този начин с тази ос- къдна храна си изграждат тялото.

   Онова, което е необходимо като храна на човека в сегашния му живот – житото – днес то е в изобилие и никой човек няма право да се оплаква, че ще умре гладен. Мнозина се оплакват, че животът бил тежък. За когото животът е тежък, нека яде сурово жито. Когато животът стане тежък за мене, аз изяждам по 100 грама жито на ден: 30 гр. сутрин, 30 гр. на обед и 30 гр. вечерта. Колко струва 100 гр. жито?

   Житната вода (от свареното жито) е чудесно средство за лекуване на кръвта, кръвоносните съдове и много още болести.

   Ще кажете, че меленето на житото е необходимо. Не, това е най-несполучливият опит, който човечеството е могло някога да направи. В Божествената книга не съществува закон, според който житото трябва да се мели на брашно. Когато житото се мели на брашно, хранителните му вещества излетяват навън, а остават слабохранителните, които човек използва.

   Хранителността на житото се намира в люспите му, точно това, което хората изхвърлят.

   Меленето на житото е човешко изобретение. В бъдещата култура воденици няма да има. Най-добре е житото да се яде сурово, но понеже съвременните хора нямат здрави зъби, житото трябва да се вари и в този вид докато е топло още, да се яде. Всеки ден трябва да се вари прясно жито.

   Оня, който говори през вековете, един и същ е. Във всички времена Бог е, който се изявява на хората. Той е един. Образите, с които се изявява, са различни. Христос. Буда. Кришна. Мохамед. Мойсей. Питагор и аз сме фикция. Реалност е само Бог. Ако Българският народ приеме това Учение, ще стане велик народ. Ако го отхвърли, ще пропадне.

   Животът сам по себе си е един.

   Физическият живот, Духовният живот и Божественият живот са три Велики прояви на целокупния, единния Живот.

   Те се различават по своите начала, по своите обекти и по своите цели. Физическият живот постоянно се изменя и променя. Той е живот на повърхността на водата, на морските вълни.

   Духовният живот се променя, без да се изменя. Той е живот на морските глъбини, на вътрешността на морето.

   А Божественият живот нито се изменя, нито се променя.

   Ала всички тия прояви на живота са тясно свързани. Те са части на едно цяло – на целокупния безграничен Живот.

   За да разбере човек живота и да бъде полезен на себе си и на другите, трябва да започне от Физическия живот и постепенно да отива към Духовния и Божествения живот.

   Който не обича физическия живот, не може да има никакво отношение към светлината.

   Защото на физическия свят е складирана енергията на светлината – в растенията, в плодовете.

   И хигиената на физическия живот започва от правилното използване на светлината, складирана в растенията и плодовете. С други думи, тя започва с правилното ядене.

   А яденето е предговор на Физическия живот.

    

   ІІІ. „ХРАНЕНЕТО Е ВЕЛИКА, БЛАГОРОДНА РАБОТА…“

    

    

    

   Главно правило при яденето е – никога не яж при неразположение. При това, ще ядеш, само ако си гладен. Здравословно е да се яде с разположение, т. е. да чувстваш удоволствие от яденето. Aпостол Павел казва: „Яжте, пийте и благодарете“. А аз казвам: обикни храната и яж с любов, за да използваш разумно енергията ѝ. Храната се състои от живи частички, носители на енергия, която приета с любов, обновява организма. Обаче храната, ако се приема без разположение, в организма се образуват различни течения, които внасят известна дисхармония и изтичане на енергията.

   Абсолютно забранено е на човек да се гневи при ядене. Това е закон в природата. Разумният спазва това правило. Христос изрази този закон чрез следния стих: „Аз съм Живият хляб, слязъл от небето, и който ме яде, има живот в себе си“. Следователно, ако Живият хляб е на трапезата ти, имаш ли право да се гневиш? Който престъпва това правило, изключват го от Школата. Седнеш ли да ядеш, умът и сърцето ти трябва да бъдат отворени: ще ядеш с разположение и като съзнателен ученик, ще благодариш на Бога, че си дошъл по благодат в Школата на великия живот. Това е разбиране! Само по този начин може да се облагородите. Ако не приложите това правило за себе си, никога не ще може да го приложите при възпитанието на децата.

   Храненето е велика, благородна работа, която ще вършиш по всички правила. Никакво бързане при яденето! Ще ядеш полека, 15-20 мин. Ще ядеш, но няма да бързаш. Една от причините за неуспеха в живота на съвременните хора се дължи на бързото ядене. Явява се друг въпрос: какво количество храна трябва да употребява човек? Математически е определено колко храна трябва да употребява всеки човек. Значи ученикът трябва да знае колко да яде, за да се нахрани – нито една хапка повече или по-малко. Абсолютно не се позволява на ученика да преяжда. Като усети, че му е най-приятно яденето, да спре там. Спрете ли при най-сладката хапка, в организма се събира една възходяща, творческа енергия, която гради, разширява и повдига човека. Каквото започне, всичко му върви.

   Първата храна на човека е плодната. Останалите храни – месо, риба – това са резултат от човешки тълкувания и човешки морал.

   За нисшите животни месната храна е необходи-ма, но за един по-висок живот, какъвто е човешкият, месната храна е вредна. Тя спъва човека в процеса на неговата еволюция. С каквато храна се храни човек, такива елементи внася в кръвта си. Нечисто е месото на сегашните млекопитаещи, с които човек се храни. Като знае това, Той трябва да пази чистотата на своята кръв, защото от нея зависи здравето, от нея зависи и психическото му състояние.

   Днес се повдига въпросът: месна или вегетарианска храна да се употребява? За предпочитане е вегетарианската храна. Защо? Едно от научните обяснения, с които се подържа вегетарианството, е обстоятелството, че съзнанието на животните, които се колят, е доста развито. Те искат да живеят, не се поддават доброволно на клане. Въпреки това върху тях се упражнява насилие. Насилието внася в организма на тия животни различни отрови, които минават в човешкия организъм. Животните предчувстват, че ще ги колят, и започват да се смущават. Това смущение, този страх, тази омраза, са причина за отровите, които се образуват в организма им. Един ден химиците ще изследват тези отрови и ще се убедят в истинността на тия твърдения.

   Според устройството на човешкия организъм съвременният човек не е в състояние да извади повече енергия от месото, отколкото от другите храни, които минават за слаби. Защо е така? Защото съвременните хора са много лакоми и мислят, че силата на храната се състои в количеството или в качеството, а не в начина на употребата ѝ.

   Месната храна сега не е хигиенична и не съставя благоприятни условия за човешкото развитие, защото вибрациите на тази храна са от друг род, несъответен за хората. Понеже тези същества са от по ниска еволюция, те стават причина за слизането на хората към земята. Ето защо, който яде месна храна, с това той си приготвя вече условията за своето разрушение. Има хора, които не могат да ядат даже и някои растителни храни. Следователно ние трябва да дойдем до онази храна, която подхожда на новия живот.

   Хората на новата – Шестата раса – ще се хранят с растителна и плодова храна. Месото е силна храна, но вредна и изобщо няма да се споменава за в бъдеще. Месоядството е една от причините за жестокостта и грубостта на хората и за неврастенията. Чрез храната ще се пресъздаде организмът. Ако човек не приема плодовете за основна храна, още дълго ще живее с подбудите на животните.

   Месната храна е внесла такива отрови във вашия организъм, че днес той представлява сбор от нечистотии. Ако бихте имали непокварено обоняние, вие бихте стояли далеч един от друг – такъв смрад се носи от ония, които ядат месо. Като ми каже някой, че боледува, първото условие за подобряване на здравето е да промени храната си. „Ама с какво да се храним. ? „ С плодове.

   Месоядството е престъпление на Божия закон.

   Прекомерното избиване на млекопитаещите животни създава аномалия в природата. Повечето от болестите се дължат на това избиване, с което се спира тяхната еволюция, и всички сили, които трябва да образуват тяхното благо, остават неизползвани и с това се образува едно хаотично състояние, което е причина за разни болести. Знаете ли какво става след изтичането на тази животинска кръв безразборно? От изпаренията ѝ се образуват разни серуми и култури за вредоносните бацили, от които дохождат всички зли- ни в органическия свят.

   Ако се храни изключително с месо, човек огрубява. С какво може да се замени месото? С боб. За да бъде лесносмилаем, трябва да се изхвърлят люспите му. Тогава той е отлична храна. Добре е поне един път в седмицата да се яде боб.

   Искате ли да се ползвате от хранителността на боба, гответе го без подправки. Варете го с чиста вода, една – две глави лук, без дървено масло. Турите ли дървено масло, вие ще го развалите. Бобът съдържа специално масло, което не се съгласява с други масла, нито с чушки. Сейте боб на чисти места, изложени на слънце. Никога не яжте боб, стоял в избите повече от една година.

   Старите българи са изхвърляли първата вода на боба, като нездравословна, а с втората варят боба.

   Мислите ли, че природата одобрява кухнята на сегашните хора? Тя е създала плодовете, зеленчуците като готова храна за хората. Но като не знаят как да я използват, те ги варят, пържат, турят различни подправки. Но вместо полза, тази храна им причинява вреда.

   Може да ядете месо и сирене, но те не могат да създадат у вас едно чисто тяло, един благороден ум.

   Ако човек знае какви вредни елементи се съдържат в свинското, заешкото и жабешкото месо, никога не би ги помирисал, камо ли да ги яде.

   На готварство ще се учите от природата, вижте само плодовете какви са, а вие, като накълцате месото, че като турите в него лук, червен и чер пипер, разни миризми и подправки и вместо полза ви причиняват вреда.

   Една сестра попита: „Децата трябва ли да се оставят сами да си избират месна или вегетарианска храна?“

   Не, те още не разбират и родителите трябва да им дават вегетарианска храна. Вегетарианството е бъдещ начин за хранене на цялото човечество. И сега който е вегетарианец, той е в авангарда на Новата култура, която иде. Благодарете на Бога за новата рецепта на хранене: череши, круши, ябълки. Оставете старото. Ще дойде време, когато хората ще ядат само плодове, така ще се хранят с кондензирана светлина. Съвременните хора са слепи за много работи, дори мнозина не могат да различат листата на прасковата от тези на черешата. Аз, щом не видя круши или ябълки в дадена местност, отминавам, а когато ги видя да разперват корони, оставам. По плодовете познавам има ли благоприятни условия, или не.

   Хлябът трябва да се прави от ново, прясно жито, за да е здравословен.

   Постът не е да измъчвате тялото си. а диета за хармонизиране душевните сили: да регулирате теченията у вас и да ги използвате. Крайният пост, крайното въздържание е родило обратния процес – лакомството.

   Всичко, в което има еднообразие, е опасно. Еднообразието в храненето е също опасно.

   Супата разваля стомаха – разрежда стомашния сок, разваля и гласа.

   Консервирането на храните говори за израждане на човечеството. Докато храните се консервират, всякога ще съществуват болести.

   Според мене здравословната храна се смила за един час и двадесет минути. Всяка храна, която се смила за повече от това време, е вредна.

   Не смесвайте храните!

   Защо трябва да се пие гореща вода? Много просто. При храненето по стените на стомаха и червата остават мазнини и утайки, които пречат на правилното храносмилане. Горещата вода ги разтваря и регулира процесите в стомаха и червата.

   За да се проявят по-висшите духовни способности, човек трябва да има по-фина материя и това става чрез храненето, но трябва да се знае как да се изкара важния екстракт от храната. Ние много ядем, а малко извличаме от храната. Същественото е онова, което усвоим от нея. Има по-висши енергии в храната, които могат да се усвоят при съответно душевно разположение. Когато човек е разположен и спокоен, може по-лесно да приеме енергиите на храните – праната. Консервите се развалят и праната им се изгубва.

   У човека има един орган, с който познава каква храна му е потребна и чрез него той ще си избере каква храна му е определила Природата: това са неща за в бъдеще. Ако за всеки човек се избират специфични храни, то много неприятности ще се избегнат. Не трябва да се налагат нещата, но човек сам трябва да избере онова, което обича, защото на някои хора цвеклото не подхожда, а на други – морковите. Наложително е да влезе в приложение законът на Обичта.

    

    

    

    

   Плодовете трябва да се измиват хубаво, вредна е нечистотията по тях. Искат ли хората да ядат хубави и чисти плодове, трябва да насаждат растенията на чисти места и на чиста почва.

   Например мляко и млечни продукти не бива да се съчетават с плодове.

   Плодовете, като се откъснат и като престоят, бързо изгубват от своята сила: значи, яжте ги пресни, най-добре току-що откъснати.

   Че наистина човек приема прана чрез нервите по езика, небцето и венците, се познава по следното: храносмилането трае 3-4 часа, обаче един гладен, изтощен и слаб човек, след като се нахрани, веднага се чувства бодър, защото праната е влязла в тялото му чрез нервите. Затова именно храната трябва да се дъвче продължително, докато нейната прана се възприеме. Езикът изсмуква тази есенция, най-хубавата храна – духовната храна, а храната, която се приема чрез стомаха и червата, е материалната храна.

   Езикът играе важна роля и щом се мисли, докато се дъвче храна, усилва се всмукването на праната. Има и още: езикът като свикне да всмуква пълноценно прана от храната, същевременно изсмуква и прана от въздуха. Витамините са кондензирана жизнена енергия, прана.

   Яденето е свещена работа. Когато човек се храни, не трябва да говори и мисли за друго, освен за храната, която приема, как да я препрати горе в ума и сърцето и да я оползотвори за светли мисли и възвишени и благородни чувства.

   Не сте ли разположени и не обичате ли една храна – не яжте. В храната са скрити все живи души и те се радват, когато ядете с любов. Когато възприемате всичко с любов, внасят живот в себе си. Тези живи души ще ви предадат това, което Бог е вложил в тях, става една обмяна между тях и вас – това е имено Благословението.

   Когато говорим за яденето, за храненето, имайте предвид следното: „Яж, когато си гладен. Не си ли гладен – не яж. Гладът е първият импулс, който свързва човека с физическия свят. Той е най-добрият приятел на човека, но и най-големият му неприятел, от човека зависи как ще го приеме и как ще се справи с него.“

   Човек, за да стане светия, той трябва да гладува, а пък вие всички искате да ядете. В яденето е всичкото нещастие на Земята. От глад хората оживяват, ако знаят как да гладуват. И от ядене хората умират, защото не знаят как да ядат. В яденето има едно благо и ако хората именно го знаят, могат да си удължат живота,

   Човек трябва съзнателно да се храни. Като яде, той трябва да благодари за храната, която му е дадена. Растенията, плодовете, животните се жертват за хората, които трябва да благодарят за това. Ако не благодарят, малко се ползват. Тогава страданията на растенията и на животните са по-големи и хората трябва да изкупват тези жертви.

   Да се нахраниш преди да е залязло слънцето, сутрин няма да ядеш преди да е изгряло.

   Това, което ви говоря днес, е важно за вас. Ако не се научите да ядете правилно, нито учени ще станете, нито религиозни.

   Човек може прекрасно да живее само с хляб, плодове и вода. Важно е да се дъвче много добре, да се яде с любов, благодарност и разположение. Хората направо се осакатяват, като си угаждат в яденето и като набързо се нагълтват, без да дъвчат.

   Яжте и благодарете, че има какво да ядете. Разумният свят следи човека как се храни. Ако той яде бавно и добре дъвче храната си, те му помагат във всичките работи.

   Една от причините за неуспеха в живота на съвременните хора се дължи на бързото ядене. Спре ли се при най-сладката хапка, в организма се натрупва една възходяща, творческа енергия, която гради, разширява и повдига човека. Каквото започне, всичко му върви.

   Грубият и сприхавият да яде сладки храни. Сладката храна не трябва да се смесва с друга – кисела, парлива или солена. Сладката храна дава мекота. Киселата храна дава активност. Солената – равновесие, а смесената прави човека флегматичен. Сладката храна за 1 час и 30 мин. се смила, а другата за 2,30 до 4 часа. Строго спазвай следното правило: храни се с храна, която изиска еднакво време за храносмилането. Ако ти се храниш с храни, които изискват различно, по-късо или по-дълго време за храносмилането, то те причиняват голяма вътрешна бъркотия и поквара на храносмилането. Прасковата с кайсията не върви, защото едната е сладка, а другата кисела.

   Разнообразявайте храната си. защото всеки вид храна съдържа енергии, необходими за организма. Окултният ученик трябва да избягва еднообразната храна. Някой се подлага, например, на картофен режим. Цял месец се храни само с картофи. Какво ще му допринесе тази храна? Друг се храни цял месец само с череши. Трети – само с грозде. Това не е правилен начин за хранене.

   Ако се храниш с картофи, ще опиташ всички видове: днес ще ядеш бели картофи, утре ще ядеш червени. Ще опиташ всички видове картофи и ще престъпиш на друга храна. Ако се храниш с череши, ще опиташ всички видове череши. Ако се храниш с грозде, по същия начин ще опиташ всички видове грозде.

   Ако искате, като излязат черешите, яжте една седмица само хляб и череши. Като излязат други плодове, яжте само хляб и плодове.

   Ако някой човек ви е дал нещо за ядене и в него е вложил една лоша мисъл, вие като го изядете, ще почувствате мисълта и ще изпитате едно неразположение. В миналото хората, които са знаели тази тайна от природата, никога не са искали да ядат хляб, месен от лош човек, понеже са знаели, че в хляба има нещо вложено, което не е хубаво. Това се отнася и до всичко подарено – щом не го приема сърцето ти. щом не ти е приятно, не го приемай.

   Храната трябва да е топла, защото щом няма топлина, храната не е добър проводник на живота, а пък топлината е добър проводник на живота.

   Деветия ден на месеца ще го посветите целия на Господа. Този ден ще се храните с плодове.

   Когато се занимавам с въпроса за храненето и мисля коя храна е благоприятна, имам предвид тази класификация на хората: обикновен, талантлив, гениален и светия. Има една храна, която Бог е определил за светията и той трябва да се храни с нея. Светията трябва да се храни от дървото на живота. Никакво готвене и нищо, което излиза от земята, а от дървото на живота. Той трябва да го намери и с тези плодове да се храни. За всеки ден на светията е достатъчно само един плод, една ябълка, дори едно житно зрънце.

   Вие най-напред трябва да се научите да се храните, а не бързайте да учителствате, защото по-добре е да има един талантлив ученик, отколкото един глупав учител.

   Чрез всички зеленчуци които продава, градинарят предава своите разположения или неразположения.

   Земеделците трябва да знаят, че всичкото плодородие, което очакват, зависи от служенето им към Бога.

    

    

    

    

   Ябълката има отношение към човешкото сърце, на което постоянно говори.

   Ябълките влияят добре за тонизиране на нервната система.

   Ябълката придава следните качества на човешкия характер: прави го мек, благ, снизходителен към хората. Лицето придобива свежест.

   Ето и съвсем друг метод за подмладяване. Всяка година посаждайте царевични зърна, репички, малко магданоз и босилек.

   Крушата има отношение към човешкия ум.

   Крушата е интелектуален тип, тя спада към умствено-жизнения темперамент. Ако искаме интелигентност, трябва да ядем круши.

   Лимонът е знак на мъдрост. Който се нуждае от нея, хубаво е да яде лимони.

   Ако имаш разстроен черен дроб, ще изяждате по два лимона. В лимоните – в корите, има витамини.

   Който иска да мисли, трябва да яде лимони.

   Повече от един лимон на ден да не се употребява и то изцеден в чаша гореща вода.

   Чесънът е магическо растение. Пази човека от въздействието на отрицателните сили.

   Чесънът е добро средство, защото увеличава ви-брациите на организма.

   Чесънът е добро лечебно средство.

   Когато иска да дезинфекцира устата си или да подобри състоянието на стомаха си, или на гърдите си, човек трябва да яде чесън. На болния може да се предпише чесън, но не и на здравия.

   Чесънът е полезен, събужда активността.

   Използва се при дизентерия.

   Яжте прясно зеле и ще се освободите от много болести.

   Когато в стомаха се отделят повече киселини, трябва да ядете червен лук, пиперки, чесън, да се изпотявате повече. Тези лютиви български пиперки са за препоръчване.

   Треската се лекува по-лесно чрез лютите храни.

   Онзи, който иска да реформира, да организира своето тяло, най-първо трябва да се храни с жито, ориз, царевица, а после с плодове.

   Царевицата съдържа органично злато.

   Ръжта е хубава за ядене.

   В ръжта има нещо идеално, тя расте нависоко. Като влезе у човека, създава висок идеал.

   Грахът лекува неврастения. Иска ли да стане красив, човек трябва да яде грах.

   За хубав тен на кожата – грах.

   Грахът е добро козметично средство; трябва да се вари без масло и с малко сол.

   Най-хубавото грозде за ядене е червеният мискет. Той действа благотворно върху симпатичната нервна система. А димятът действа добре върху мозъчната система. Мнозина ядат гроздето бързо, като гълтат цели зърна. В люспицата на гроздето се намират много витамини, които могат да се използват само при дъвкане. Добре е семките на гроздето да не се гълтат.

   Ако дробовете ви са слаби и умът ви не работи, яжте грозде, то лекува дробовете.

   Яжте дини, които са били изложени на юг. При това яжте само горната част на динята, а не и долната, с която е лежала на земята.

   Динята чисти стомаха и червата. След като е стояла на Слънце, откъсни я и я изяж, но не яж такава, откъсната отдавна. Динята действа ободрително и слабително. Ако искаш да знаеш как да работиш с хората, яж дини.

   Много здравословно е да се ядат черници, особено са хубави за тези, които имат слаб стомах.

   Пъпеш ще ядеш, за да бъдеш внимателен, да имаш маниер и обхода с хората.

   Ципата, която обвива ореховите ядки, съдържа достатъчно йод. Яжте орехи и не се страхувайте, те заместват употребата на йод. Орехите влияят добре на мозъка като храна. Орехите карат човека да мисли.

   Какво дават дренките? Ако сте без характер и от-пуснат, като ядете дренки, придобивате устойчивост, издръжливост в характера. Те доставят желязо в кръвта.

   Сушените боровинки помагат при разстроен стомах. В боровинките силата им седи в онзи, червения цвят. Понеже растат на високо място, съдържат доста прана, ако се вземат, действат добре на стомаха.

   Щом има някой меланхолия, пуканки да яде.

   Прасковата за болния стомах действа много подкрепително.

   Нервен стомах се лекува с портокали.

   При малокръвие яжте краставици. Краставицата действа благотворно върху нервната система, но да се яде сутрин и на обяд, вечер да не се яде.

   За добро зрение ще ядете леща.

   Тиква се яде, когато човек трябва да се научи да не се безпокои.

   Бамята дава на човека мекота в характера.

   Сините патладжани успокояват.

   Доматите регулират кръвообращението.

   Картофите придават само едно качество на човека – правят го доволен, да се задоволява с малко.

   Сиренето и кашкавалът са хубава храна, но не могат да направят човека духовен.

   ІV. ВОДАТА.

    

    

    

    

   Горе някъде, в безпределното пространство, кислородът и водородът съществуват в свободно състояние, отделно един от друг. Когато водата на Земята изгуби своята жизненост, водородът и кислородът слизат от безпределното, от етерното пространство, съединяват се, образуват вода, която обновява водите в океаните и моретата. Това обновяване става непрекъснато. То се дължи на онзи запас от електрически течения, които се движат от север към юг по земната повърхност. Тези течения движат Земята около оста ѝ. В етерното пространство има повече вода, отколкото на Земята.

   Няма по-хубаво лекарство от горещата вода. Хининът не струва нищо пред горещата вода. Другите лекарства само подпушват болестите. Най-мощното лекарство в света е горещата вода. Еликсирът на живота е горещата вода. Хининът пресича треската, но не я лекува. Вместо да употребявате хинин, пийте три дена гореща вода без да се храните и треската ви ще мине. Така се лекува и хремата. Чумата се лекува с гореща вода.

   В студената вода има известни примеси и енергии. които са опасни. Тази вода може да е била под влиянието на нощта, под влиянието на звездите, под влиянието на облаците. Ако тази вода не я сгорещите или ако не я турите на огъня да възври, като я пиете, може да ви навреди.

   В момента на вренето трябва да се махне от огъня завиращата вода. Една вода, колкото повече се вари, толкова повече земни вещества отделя от себе си.

   Водата да се пече един ден на Слънце и втория ден да се пие за сън и против запек. Тя по-силно действа от варената. Да се изпива по един и половина литър на ден. Все по една чаша на глътки, не наведнъж.

   Вода, която е огряна от Слънце, особено до обяд, е лековита, както за пиене, така и външно.

   Топлата вода се разнася за 5 мин. по тялото, а студената – за половин час, понеже се свиват капилярните съдове и кръвообращението не става правилно.

   Лятно време става реакция от студената вода, ако се пие по обяд.

   Топла вода да пиете само. Обливайте се с топла вода. По три пъти на ден си измивайте краката с топла вода. На огъня стоплювайте водата. И лицето си мийте с топла вода. Те са хигиенични правила, които трябва да бъдат настолни.

   Ако искате да се ползвате от чистата вода, ходете при извора и оттам я носете. Водата е като дете – тя обича да я носят. Искате ли да добиете чистота, вода носете.

   Не пийте водата от северен извор, но от южен. Когато излизате на разходка или на екскурзия, избирайте за пиене води, които имат южно изложение, защото изворите на води, поставени в такова положение имат творческа енергия, те са здравословни.

   Доказано е, че снежната вода стимулира организмите на растенията, животните и хората. Дестилираната вода има лечебен ефект при пиене. Ако вземеш една чаша дестилирана вода и в продължение на два часа да пиеш капка по капка, ти ще обнови организма си. Мисълта обновява организма.

   Който иска да запази здравето си, да продължи живота си, той трябва да запази подвижността на тялото си. За тази цел човек трябва да не преяжда и да пие гореща вода, която помага за разтварянето на утайките, които се образуват при храненето. От друга страна, горещата вода предизвиква изпотяване, при което чрез потта се отделят токсините в организма. Това са елементарни правила, които трябва да спазват както здравите, така и болните.

   Когато човек ожаднее, трябва да се въздържа да не бърза да пие студена вода. Нека постои пред чешмата 5-10-15 мин. и да не пие вода. Това е начин за възпитание на волята. Ще имате предвид като свещено правило – колкото и да ти се пие вода, постой най- малко 10 мин. пред чешмата, погледай как тече водата и след това пий! Когато си налееш вода в чашата, вкуси само няколко глътки, после пий още няколко глътки, докато изпиеш всичката вода. Нека изпиването на една чаша ви отнеме най-малко 15 минути. Мнозина от вас ще кажат: лесно се дават правила, но мъчно се изпълняват. Онези, които мъчно или никак не изпълняват законите, в гробищата ги изпращат. Онези, които изпълняват законите, тях поп не ги опява.

   Когато някой е неразположен духом, когато е болен или животът му се е обезсмислил, нека пие вода.

   Трябва да знаете, че дъждът в планината през месец юли е голямо благословение. Такава дъждовна баня се равнява на сто обикновени бани!

   За да не изпадате в мрачни състояния, трябва да подобрите дихателната си система и черния дроб. Щом подобрите дишането и чувствата си, подобрява се състоянието на нервната и симпатичната системи.

   Това се постига чрез систематично изпотяване. Ето защо, през летния сезон направете по 20 потни бани в продължение на 20 дни. След всички бани пийте по две чаши гореща вода, облейте се с топла вода и се преоблечете. Чрез изпотяването се отварят порите на кожата и организмът започва да диша правилно.

   Голяма част от тялото на човека е вода. Много хора боледуват от липса на вода в организма им. Влагата, водата е причина за топлината на организма. Отсъствието на вода охлажда организма. Многото вода пък го сгорещява.

   Водата е носителка на Живот, на жизнена прана. Който знае да се ползва от тази прана, той може лесно да се лекува. Чрез водата човек може да лекува всички органически болести.

   При какъвто извор и да се намираш, измий първо ръката си добре и пий от него. Ръката е носителка на енергия.

   (Извадки из беседи и лекции на Всемировия Учител Беинса Дуно)

    

   V. ПРИГОТВЯНЕ НА КВАС И ХЛЯБ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ.

   „Хлябът наш насущний, дай го нам и днес.“

    

    

    

   1.     Правене на квас с хмел.

   В тенджера се варят 1 супена лъжица шишарки от хмел в 250 мл вода около 5 минути. Така престоява през нощта. Прецежда се. Отварата се стопля и в нея се прибавя царевично или типово брашно. Всичкото това се разбърква, за да стане на каша, която е по- гъста от боза. Поставя се на топло, за да втаса и след три дни квасът е готов. Трябва да се разбърква, докато втасва. Готовият квас започва да шупти и с него вече може да се меси хляб. Този квас, като се замеси с повече брашно, се прави на топчета или малки питки. Те се изсушават. Съхраняват се в книжни пликове или платнени торбички на сухо. Това е сух квас. Неизползваният при месенето квас може да се съхранява в хладилник.

   2.     Квас от брашно и вода.

   Брашно и вода се смесват и се разбъркват до смес, която е по-гъста от боза. Съдът не се затваря плътно. От време на време се разбърква. След 4 дни започва да шупти и е готов за месене на хляб. Съхранява се по същия начин, както квасът с хмел.

   Малкото сол, поставена при забъркването и на двата вида квас, спомага за ускоряване на ферментацията.

   3.     Месене на хляб.

    

    

    

    

   Когато се меси със сух квас, той трябва да се по-стави в хладка вода да престои, докато се разтвори на-пълно. Солта се разтваря отделно във вода, най-добре при 30 градуса. Брашното да е затоплено и пресято. В средата на купчината брашно се прави вдлъбнатина и се слага квасът и разтворената сол. Добавя се вода и се меси тестото. Завива се с кърпа и се оставя тестото да втаса на топло. През 30-40 минути се намесва. След два часа и половина трябва да е най-добре втасало. Намесва се отново и се поставя в тавата, изчаква се около половин час и се слага да се пече.

   От готовото тесто може да се отдели една част и да се направи сух квас. Друга част може да се отдели също и тя да бъде разтворена във вода. Към нея се добавя брашно и се започва същата процедура по правене на квас. Така непрекъснато квасът се подновява отново и отново. По този начин може да си правите колкото искате количество квас. Ако не се добавя вода и брашно, когато е необходимо, квасът превтасва и накиселява.

   1 килограм брашно

   400 – 700 мл вода

   300 – 350 мл активен квас

   14 – 15 г сол

   Това е приблизителното съотношение на продуктите.

   Цялото печене трае 30 – 40 минути. Фурната се загрява предварително на температура 230 – 250 градуса. В така загрятата вече фурна се поставя хлябът да се пече. След около 15 минути фурната трябва да се намали на 180 градуса.

   Хлябът се яде студен.

   Плътността на така приготвения хляб е по-голяма в сравнение с този, който се продава. Трайността му е по-продължителна.

    

   За контакти:

   Павлина Дочева Павлева ул. „Васил Левски“ № 171, гр. Троян 5600, тел. 0878 846 691

    

   „Де е раят? Били ли сте там? Раят, за който ви говоря, е недостъпен за вас. Оня, който е купувал и продавал хляба, не може да надникне в Царството Божие, т. е. в истинския рай. Кракът му не може да стъпи там. Като отидете в другия свят, сами ще се уверите в това. Там е написано: „Който е купувал и продавал хляба, не може да престъпи в рая. „ Това е горчива, но велика истина. Тази истина – да ядеш хляб даром – вече да се приложи на Земята. Не е позволено да продаваш хляб на брата си. Не е позволено да купуваш хляб от брата си. Яжте хляб без пари, даром! Това е Новото Учение!“

   (Из беседата „Живата енергия” на Всемировия Учител, държана на 22 май 1921 г. в гр. София.)

   Самата беседа “Живата енергия” е определена за прочит от всички братски групи в страната, която прилагам към днешния наряд с уговорката, че датата за прочит ще бъде определена допълнително, за да сме в синхрон с другите братя и сестри.

    

   БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ!

  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  • Групата на Мария Майсторова
   16:00 -18:00
   20.06.2021

   ДУХОВЕН НАРЯД ЗА 20-И ЮНИ – НАЧАЛО 16.00 ч. –  ЗАЛА “ПРОЗРЕНИЯ”

    

    

   Обични братя и сестри,

    

   Предлагам да започнем днешната ни духовна среща отново с химна “Аум”, а след това да произнесем Добрата молитва, Молитва на избраните  /14 стр./ и следните молитвени формули:

    

          БОГ да живее в нас и ние да живеем в Бога. И Любовта да бъде една силна връзка помежду ни. Не само между нас, но между всички на Земята. И не само между всички на Земята, но и между всички на Небето. И всички, които живеят на Земята и на Небето, да бъдат всички Едно!

    

   Амин, тъй да бъде!

    

         

   МОЛИТВА ДА СЕ ОБЪРНЕ ВСИЧКО НА ДОБРО


   Господи, да се обърне всичко на добро. Да дойде мир между всички народи в света. България да запази пълен неутралитет. Да се пробуди съзнанието на цялото човечество и то да възприеме новата Божествена вълна, която слиза отгоре към Земята. Идеята за братството да проникне във всички души.

    

   Амин!.

    

    

          Мили приятели,

    

   В дневния ред днес съм включила продължение на темата “Какво представлява човекът” и нейното отражение в беседите на Учителя. След него сестра Надя Белева ще ни говори за кармата и не на последно място ще се посветим на темата за Свещения огън по повод предстоящия духовен празник на 22 юни – Деня на Слънцестоенето. Нарядът за него вече е отпечатан и той ще започне във вторник от 6.00 ч. сутринта. А самата беседа “Свещеният огън” ще я получите на телефоните си.

          Предишният път получихте подробно описание на човешкия мозък, а днес ще продължим да изучаваме самия човек чрез методите, описани от Учителя.

    

   ИЗУЧАВАНЕ НА ЧОВЕКА


   Човек е дошъл на Земята, облякъл се е в плът и се пита защо е дошъл.

    

   Той   е   дошъл,   за   да   се   изучава.   Гледа   ръцете   си   вижда,   че   има   нещо написано на тях. Какво означават линиите на ръцете, не знае. Едни ръце са пълни, пръстите в основата дебели, а други са слаби. Какво означава това, също не знае.  Ръката на някого е мека,  на друг  – твърда.  Защо е така,  не знае.   Човек   трябва   да   знае   защо   ръката   му   е   мека   или  твърда,   защо пръстите му са остри, възлести или тъпи. Всички хора са написана книга, върху която се четат техните качества.
   Който иска да изучава живота, той трябва, първо, да изучава себе си, а едновременно   с   това   и   хората,   техните   движения,   техните   прояви.  Има учени,   които   изучават   хората   по   лицето,   по   ръцете,   по   краката,   по движенията им. За пример апашите, разбойниците се познават по това, как се обличат и събличат, как турят и свалят шапката си, как обуват и събуват
   обущата си, и т.н. По тези неща вие ще различавате апаша от благодетелния човек. Учени хора са посветили десетки години от живота си, за да изучават хората по техните външни движения, и са се добрали до ценни данни из тази област.

    

   Всички добрини, които не се виждат, се отбелязват не само в невидимия свят,  но и върху човешкото лице,  както и на очите,  и на устата на човека.

    

    

   Всичко е отбелязано на човека: на главата, на лицето, на ръцете, на краката,
   на цялото тяло, както и в движенията му. Това е наука, която трябва да се изучава.

    

   Като видите ухото,  носа на човека,  ще знаете, че в тях се крият много възможности.
   Като ученици, вие трябва да изучавате различните типове ръце, глави, лица, тела, всеки да се определи към кой тип спада.
   Като изучавам човешкия характер, имам пред вид челото му и чертите на неговото лице, като условия, през които е минал.

    

   Както ви изучават ангелите,   така се изучавате и вие.  Те са отлични физиогномисти.

    

    

    

    

   НАБЛЮДЕНИЕ ПРИ ИЗУЧАВАНЕТО НА ЧОВЕКА

    

   Добре е всеки сам да се наблюдава,  но да наблюдава и другите,  да изучава проявите на различните характери. Когато   изучавате   човешкия   характер,   спирайте   вниманието   си   върху линиите на главата, на лицето и на ръката. Колкото по-прави са тия линии, и
   организмът   е   по-добре   устроен,   толкова   по-устойчив   е   човек   в  морално отношение. От това зависи доколко човек е способен за работа. Според мен,  където да влезе човек,  в духовния или във физическия свят, като види някое живо същество, той първо трябва да разгледа очите, носа, устата, челото, цялото му лице. Добре е да наблюдавате веждите, защото под тях са очите, под очите е носът, под носа – устата, под устата – брадата. Така спирате вниманието си върху цялото лице.

   Добре   е  да   се  правят   наблюдения,  да   се   анализират   постъпките   на човека, за да се намери разликата, която съществува при различните случаи път.  Щом измените линиите на лицето си,  вие сте се избавили от  голяма опасност.

   Защо човек в раменете и в бедрата, т.е. в таза е по-широк, отколкото в кръста?… Ако речете да се справите с този въпрос със сегашната анатомия, тя няма да ви задоволи…Затова, ако искате да се домогнете до положителни знания,  вие трябва да потърсите нови начини за изучаване на себе си,  на своя организъм.  Ако искате да си отговорите положително на този въпрос, ще наблюдавате хора с различни рамене, ще изучавате характера им, и след дълги наблюдения, ще извадите известни заключения. Например, първо ще изучавате характера на около сто души,  които имат рамене с форма на А; после  ще   изучавате   характера   на   други   сто   души,   които   имат   рамене с форма В и най-после – още сто лица, които имат рамене с форма С. Правете тези наблюдения през свободното си време, когато нямате работа.

    

          В миналото обаче съществували много школи, в които са правени тънки наблюдения и изучавания.  В  тези школи  са работили мъдреци и адепти, които  могли   по   размерите   на   тялото,   на   лицето   и   на   главата   точно   да определят какъв ще бъде животът на даден човек.
   Едно   се   иска   от   всички:   да   се   самонаблюдават,   да   наблюдават   и другите, да знаят причините на нещата.
   Когато   искате   да   обидите   някого,   да   му   кажете   една   лоша   дума, извадете  огледалцето  си и  се огледайте.  Вижте   какво е  положението   на устата ви, линиите на очите, на носа, на веждите и започнете да мислите за перпендикуляра на живота.  Вижте какви промени ще станат  с линиите на лицето ви. Наблюдавайте се обективно, като че гледате друго същество, вън от вас. Ако можете да измените мисълта и състоянието си, вие сте на прав път.

    

    

   ПОЗНАВАНЕ НА ДРУГИТЕ

   Ще   знаете,   че   колкото   познавате   себе   си,   толкова  ще   познавате   и другите хора.
   На себе си ще се учиш, а върху ближния ще прилагаш наученото.

   Как  можете   да   разберете   един   човек?   Това   е  мъчна   работа.  Преди всичко   човек   трябва   да  разбере   себе   си.  Щом  разбере   себе   си,   той  ще разбере и другите. Мъчно е обаче човек да разбере себе си.

    Какъв е човек, всичко е написано на него, но вие още не можете да си служите с тази наука. Само просветеният, разумният човек може да си служи с нея. Неразумният човек ще търси недостатъците на хората. Как ще познаем човека? С окото си. Като го погледнете,  ще разберете достъпен ли е даден човек за вас, или не е достъпен.

   Както   и   да   разглеждате   човека,   вие  ще   го   познаете   отчасти.   За   да познаете човека в истинския му вид, трябва да имате вътрешно зрение. Без него вие ще имате ограничено понятие за човека.

   Важно е, какво вие знаете за себе си. Ако някой ви обича, ще каже, че ушите ви, носът ви, устата ви са красиви. Важно е и като не обичате някого, да кажете, че очите му са красиви.
   Който не разбира,  погледне към някого и казва:  Отличен човек е този.

   Много неща може да допринесе  той.   –  Лъжеш се!  Погледни,  очите му са кривогледи; носът, устата – деформирани. Той трябва да работи много върху себе си, за да може да се очаква нещо от него.Не е лесно да изучаваш човек. Някога човек е дегизиран, не може да се познае.  Външно човек изглежда един,  а вътрешно  – друг.  Външно,  някой е сприхав, вътрешно е мек, деликатен. Трябва да имаш интуиция, за схванеш вътрешното му естество.

          “…Преди години, като правех френологически изследвания, срещнах един 70-годишен български войвода, строен човек, с благородни черти на лицето си,  но ръцете му бяха ръце на престъпник.  Аз му казах:  Ако бях съдия,  за престъпленията,   които си извършил,  щях да  те осъдя на 20  години строг затвор.

   Прав си, заслужавам това наказание. Не зная как ще се оправдавам пред Бога.  Много престъпления  съм  извършил.  Ще нося последствията на моите грехове и престъпления. Страшно е моето минало…”.

   За   да   не   изпадне   в   погрешка,  човек трябва да   развива   наблюдателност, точност, безстрашие, да мери вярно, а после да си служи с външни пособия. Той трябва да схваща нещата правилно и каквото му се открие,  да не се страхува. Човек не може да бъде астролог, френолог, хиромантик, ако не е чувствителен.   Много   неща   познава   той   по   линиите,   по   центровете,   по влиянието   на   планетите,   но   много   неща   му   се   откриват   при съприкосновението му с даден човек. Достатъчно е да пипне ръката му и, ако е чувствителен, да каже много неща.

    

         А сега ще ви припомня един откъс от книгата “Учителя говори”, посветен на Свещения огън.

    

   Свещеният Огън


   В света има един свещен Огън, който гори с пламъка на безсмъртието. В този свещен
   Огън древните мъдреци и пророци са виждали върховното изявление на Бога.

   “Нашият Бог е огън пояждащ” – се казва в Писанието. И наистина, този Огън пояжда,
   но какво? – Смъртното, тленното, греховното. Когато той действа в света, едни от хората
   изгарят, други се стопяват, а трети оживяват и възкръсват.

   Всички велики, безсмъртни души, когато излизат от Бога, носят този свещен Огън в
   себе си. Където и да отидат в необятната Вселена, те работят с него. И всички тези души
   имат само едно понятие за него: свещеният Огън е огънят на Любовта. Любовта носи
   свещеният Огън, в който е скрит Животът. Ето защо, където гори свещеният Огън, там се
   проявява и Любовта, там се проявява безсмъртният Живот, там растат и зреят плодовете на Духа.

   Този огън изпълва цялото пространство. Защото той е, който поддържа Живота. Той
   гори и в човека. И докато той гори, човек е здрав, бодър и весел. Всичко у него става
   хармонично – и хранене, и кръвообращение, и дишане. Чувствата са правилни, мисълта е
   правилна, постъпките са правилни. Свещеният Огън образува една приятна Топлина в
   човека. Когато той гори, човек се чувства добре разположен. В него царува едно състояние
   на хармония и пълен Мир. Изчезне ли този Мир в душата на човека, това показва, че той е
   изгубил свещения Огън и е влязъл в обикновения огън. А обикновеният огън гори и изгаря – той образува дим, сажди, пепел. В свещения Огън няма абсолютно никакъв дим. Той носи една приятна Топлина, от която лъха Живот. Ето защо, когато свещеният Огън гори в човека, у него изчезва всяко недоволство, съмнение и гнет. Яви ли се най-малкото недоволство и неразположение в човека, това е вече признак, че той е вън от свещения Огън.
   В свещения Огън абсолютно всички мисли, чувства и желания са хармонични. Човек
   тогава изпитва онова, което се нарича райско блаженство. И действително, немислим е
   Мира у човека без свещения Огън. Немислима е Разумността у човека без свещения Огън.
   Немислими са без него Любовта, Вярата, Надеждата, милосърдието, кротостта. Немислима
   е, с една реч, проявата на която и да било добродетел без свещения Огън. Всички тези
   добродетели растат и се развиват при свещения Огън. Без него всичко престава да расте.
   Ето защо човек не може да живее един добър живот, в който добродетелите се проявяват,
   ако в него не е запален свещеният Огън.  

   Човек няма защо да пали свещения огън. Той трябва да се научи само да го поддържа.
   Защото сам по себе си този огън никога не гасне. А онова, което най-добре поддържа
   свещения Огън в човека, то е Вярата, то е Любовта, то е Надеждата, то е Знанието, то е
   Мъдростта, то е Истината.

    

   Невидимият свят сега действа чрез Огъня. Той употребява Огъня като най-мощно
   средство за пречистване на човека и Земята.

   И Земята вече навлиза в една нова зона, в която материята е в девствено състояние.
   Тук всички неща ще се пречистят и преустроят. Огънят, който започва вече да действа на
   Земята, ще възпламени материята, ще я пречисти и трансформира, за да стане тя годна да
   отговаря на по-интензивните трептения на Новия живот. Всичко, което устои на мощните
   токове на Божествения огън, ще остане за живот, а онова, което не може да издържи
   вибрациите на тази огнена вълна, ще бъде изхвърлено като ненужна сгур. Защото и в
   пространството има канали, по които се изхвърлят нечистотиите и отпадъците на Живота.

    

   Разбира се, температурата на този Огън не може да се измери с никакъв уред. Тя е
   много по-висока от температурата на Слънцето. Само този Огън е в състояние да пречисти
   сърцата и умовете на хората и да подготви Земята за разцвета на една нова култура. Само
   след като Земята мине през този Огън (а това ще трае векове), тя ще навлезе в една нова
   епоха.

   Което е вярно за Земята и човечеството като колективно цяло, е вярно и за отделния
   човек. Не може да дойде у него Новият живот, докато не се запали в душата му свещеният
   Огън. Но пламне ли у него свещеният Огън, той става магнетично привлекателен за всички
   и хората са готови да му услужват.

   Мислете за свещения Огън, в който Бог се проявява! Мислете за свещения Огън,
   който носят всички съвършени души, и поддържайте го! Поддържайте го, защото с това ще поддържате и Живота си!

    

   Обични братя и сестри,

    

   Оставам ви за размисъл и самата беседа “Свещеният огън”. И след нейния прочит да завършим днешния духовен наряд с Господнята молитва.

    

   БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ!

  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  юли
  юли
  юли
  юли

  Създадохме sinarhia.com за вас, защото вярваме, че:

  Братство се гради не с устави и договори, а с Любов.

  Истинското Християнство изключва власт на едни хора над други.

  Само безкористната работа е работа за Бога.

  Е добре да прилагаме Учителя, а не да го предаваме.

  Център на нашето обединение трябва да бъде Христос.

  Единението в Любовта прави силата.

  Ако споделяте нашите възгледи, добре дошли сред нас! 🙂

   

  Close