Четирите съвета

Резюме от срещата на просветния съвет в София, провела се на 18.04.2018г.

Срещата се проведе в читалище „Академин Андрей Стоянов“ и на нея присъстваха 20 души.

Бяха взети следните решения:

1. От месец май 2018г. ще поемем дейно инициативата за публично четене на неделни беседи веднъж месечно.

Уточнение: Тъй като се разпространяват различни противоречиви мнения относно инициативата за публично четене на неделните беседи в София, реших да проуча нещата от гледна точка на Истината, която в Школата би трябвало стои над всяка симпатия. На срещата се въздържах да изказвам мнение по този въпрос, тъй като не бях запознат в дълбочина с проблема и рискувах да предам своите възгледи, вместо обективно да погледна към ситуацията.

За нас като ученици на Учителя е важно да не си затваряме очите пред проблемите, а да търсим техните причини, за да не повтаряме едни и същи грешки, както и да се учим от вече допуснатите. И всичко, което е допуснато да ни се случи, е изпитание и урок за нас – за нашата будност и разумност. Защото само с Любов и желание да се угодим на всички Братство не се гради.

Начинанието за публично четене на неделните беседи бе започнато преди няколко месеца от Просветния съвет на братската група във Варна, а още на първото си събиране Просветният съвет в София реши да последва техния светъл пример и да организира заедно с приятелите от Варна предстоящите четения. За изненада на мнозина, скоро след това (без знанието и съгласието на другите членове на общността) сестра Б.Б. се е свързала с хора с коренно различни цели, намерения и методи на работа, противоположни на заръките на Учителя, и е решила да организира събитието заедно с тях. На срещата в сряда тази и други постъпки бяха обяснени с твърдения, категорично неотговарящи на истината, на които нямам желание да се спирам тук и ми се иска да останат в миналото, а всички участници в създалата си ситуация да са си извлекли нужните поуки. Ако все пак е нужно, готов съм да дам многобройни (поне 3) примери.

Тъй като мнозина от софийската братска група са се почувствали излъгани и предадени, бе взето решение оттук насетне идеите, обсъждани на срещите на съветите, да се изпълняват след обсъждане и достигане на консенсусно решение. Своеволия, вдъхновени от желание за изява или лично облагодетелстване няма да се толерират.

Разбира се, извън идеите, касаещи работата на съветите, всеки е свободен да прави каквото прецени и каквото съвестта му диктува, но ако иска да се ползва от подкрепата и доверието на останалите, е хубаво да обмисля добре последиците от своите постъпки, защото дори да сме водени от най-добри чувства, можем жестоко да спънем делото на Учителя с импулсивни прояви. Както сам той ни учеше: „Любов без Мъдрост не е Любов. Едно от качествата на Любовта е, че всеки, който люби, трябва да е мъдър.“ („Който люби“, 02.12.1923г.)

С оглед на това, че никой от нас не е безгрешен, ясно разбираме, че всеки понякога греши, и за нас (като ученици на Учителя) е важно да приемаме чуждите грешки и да се учим от тях, но без да забравяме мъдрата мисъл, гласяща: „Бъди благороден – дай на човека втори шанс, но не бъди идиот – не му давай трети.“

Особено когато се говори за работа за Бога, и за критичната ситуация, в която се намира човечеството, просто нямаме право да правим едни и същи грешки и да очакваме различни резултати. Вълкът и агнето не могат да работят заедно, защото нямат обща цел. Ако ще градим Братство, нека го градим както Учителя ни е учил, а това изключва всякаква лъжа, користолюбие и тщестлавие. Дълъг път ни чака.

В заключение на всичко казано дотук, с радост обявяваме първото публично четене на беседа, организирано от Братската група в София, прилагаща метода на Учителя „Четирите съвета“, ще бъде организирано на 13 май, заедно с групите в другите градове, реализиращи това светло начинание.

 

2. Получихме покана за участие в поредица предавания на тема „Учението на Учителя Беинса Дуно“ към една популярна международна онлайн телевизия, излъчвана на 23 езика и посветена на духовните учения и природосъобразния начин на живот – Supreme Master TV. Пет човека от просветния съвет изявиха желание да участват с четене на беседи и интервюта, целящи разпространение на Учението по целия свят. С радост ще споделяме плодовете, когато са готови 🙂

 

3. Бяха обсъдени и други инициативи, но все още на ниво идеен проект, като за тях ще споделим подробности много скоро.

 

4. Единодушно бе взето решение координатор на Просветния съвет да бъда аз, и на този етап всеки, който желае да се присъедини към Просветния съвет или има някакви въпроси/идеи може да се свърже с мен, а аз имам ангажимента информацията да достигне до останалите членове на групата.

Всеки, който усети вътрешен импулс за безкористна работа за Слава Божия, е добре дошъл сред нас 🙂 Задават се изключително интересни начинания през идните месеци, а следващата среща се очертава да бъде на 16 май. Скоро в този сайт ще обявим дата и място за нея.

Изрично отбелязвам, че решенията за нашата колективна дейност се взимат от съвета, а функцията на координатора е само обединяваща и целяща осъществяване на комуникация между участниците в съвета и връзката с останалите три съвета.

 

Мир вам.

Теодор Николов

20.04.2018г.

Покажи още

Един коментар

  1. Обективно мнение и дано бъде разбрано от повече хора, че времето на личното над общото изтича, както и че лъжата никога не се е толерирала в братството и няма да се толерира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close